Skip to main content

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 9 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους

REUTERS/Eric Cox

Ανατροπή φορτηγών - Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από ανεμοστρόβιλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι κατέστρεψαν πολλά κτίρια και κατέστρεψαν τμήματα του βόρειου Τέξας.

Δύο άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί στο Αρκάνσας, δύο στην Οκλαχόμα και πέντε στο Τέξας, όπου οι κομητείες Ντέντον και Κουκ συγκαταλέγονται μεταξύ των περιφερειών που επλήγησαν περισσότερο.

Ο σερίφης της κομητείας Κουκ, Ρέι Σάπιγκτον, δήλωσε ότι πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί και ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

«Είμαστε ακόμα σε κατάσταση έρευνας και διάσωσης αυτή τη στιγμή. Ελπίζω ότι μπορούμε ακόμη να βρούμε επιζώντες”, δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Έχουμε πέντε επιβεβαιωμένους, αλλά δυστυχώς πιστεύουμε ότι ο αριθμός αυτός μάλλον θα αυξηθεί. Η καταστροφή είναι αρκετά σοβαρή».

Ανατροπή φορτηγών – Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Πλάνα έδειχναν ένα πρατήριο καυσίμων στην κομητεία Cooke να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, με σπασμένα μέταλλα πεταμένα πάνω από κατεστραμμένα οχήματα.

Οι ανεμοστρόβιλοι ανέτρεψαν επίσης φορτηγά, έκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ντάλας και άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα.

Στην Οκλαχόμα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κομητεία Mayes και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, δήλωσε στο BBC η τοπική αρχή διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Αξιωματούχοι του Αρκάνσας δήλωσαν ότι μια 26χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή έξω από ένα κατεστραμμένο σπίτι στο Όλβι, ενώ ένας ακόμη θάνατος αναφέρθηκε στην κομητεία Μπέντον. Η πολιτεία ανέφερε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

REUTERS/Evan Garcia

Αξιωματούχοι της αστυνομίας στην πόλη Ρότζερς του Αρκάνσας δήλωσαν ότι διέσωσαν αρκετούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί αφού ο ανεμοστρόβιλος έριξε δέντρα και καλώδια ηλεκτροδότησης και προκάλεσε ζημιές σε γραμμές παροχής φυσικού αερίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους για τμήματα του Τέξας, του Αρκάνσας και της Οκλαχόμα το Σάββατο.

Οι κεντρικές πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν το παρατσούκλι «Tornado Alley». Η θέση και το κλίμα τους σημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μερικούς από τους πιο καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους στον πλανήτη. Ο Μάιος είναι συνήθως ο πιο ενεργός μήνας του έτους για ισχυρούς ανεμοστρόβιλους.

REUTERS/Eric Cox