Skip to main content

UCLA: Σφοδρές συγκρούσεις και δεκάδες συλλήψεις ύστερα από την εισβολή της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη

REUTERS

Υπολογίζεται ότι εντός της κατάληψης την ώρα της αστυνομικής εισβολής βρίσκονταν έως και 500 φοιτητές ενώ πάνω από 2.000 είχαν μαζευτεί έξω από τα οδοφράγματα για υποστήριξη

Στο πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια εισέβαλε η αστυνομία του Λος Αντζελες, διαλύοντας τα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει οι φοιτητές προκειμένου να προστατεύσουν τον «καταυλισμό» τους.

Αξιωματικοί μίας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων, φορώντας κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες και φέροντας κλομπ, μπήκαν στην κατάληψη, σε σκηνικό μεγάλης έντασης.

H επέμβαση των ειδικών δυνάμεων έγινε περί τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, δηλαδή ξημερώματα Πέμπτης για την δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός.

Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες από πηγές της φοιτητικής κοινότητας κάνουν λόγο για τουλάχιστουν 100 συλλήψεις.

Ώρες πριν από την τελική εισβολή για την διάλυση της διαδήλωσης, πολλοί αστυνομικοί -αρχικά με τακτικό εξοπλισμό- είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται
στην πανεπιστημιούπολη ενώ οι διαδηλωτές, μεταξύ άλλων, φώναζαν «Δεν φεύγουμε!» και «Ποιον προστατεύετε;»

Ανώφελη κρίση

Μετά από αντιπαράθεση που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες, οι άνδρες της αστυνομίας, αυτή τη φορά με ενδυμασία και εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών, γκρέμισαν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και πέρασαν στον κύριο χώρο της φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης.

Ακολούθησαν συλλήψεις και συμπλοκές με φοιτητές.

Ο Γκράιμ Μπλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο UCLA, έκανε λόγο για μια «εν πολλοίς ανώφελη» κρίση.

«Το πανεπιστήμιο και οι αρχές είχαν την ευκαιρία μιας αποκλιμάκωσης. Έστειλαν την αστυνομία πολύ καθυστερημένα εναντίον των εξτρεμιστών την περασμένη νύχτα (οι αντιδιαδηλωτές είχαν ήδη επιτεθεί στον καταυλισμό των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων) και τώρα επιτίθενται σε φοιτητές που συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαδήλωση», δήλωσε ο Μπλερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φόβος και ανησυχία

Ο πρόεδρος του UCLA Τζιν Ντ. Μπλοκ είχε προειδοποιήσει πριν από τη βία για την παρουσία ανθρώπων που δεν ανήκαν στην πανεπιστημιούπολη. Τα επεισόδια «προκάλεσαν, ιδιαίτερα στους Εβραίους φοιτητές μας, βαθιά ανησυχία και φόβο», πρόσθεσε.

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι ενέργειες υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, από την Καλιφόρνια μέχρι τα μεγάλα πανεπιστήμια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, φέρνοντας στον νου τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τις γέφυρες με χορηγούς ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και καταγγέλλουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Ανάφλεξη στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Τι ακριβώς ζητούν οι φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές

Καθ’ όλο το βράδυ που προηγήθηκε, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, ενώ τα σενάρια για το πότε τελικά η αστυνομία θα προχωρούσε στην εισβολή επέτειναν την τεταμένη ατμόσφαιρα, αν και άπαντες θεωρούσαν ως δεδομένη, τελικά, την επιχείρηση.

Πηγές: Reuters, Guardian, AΠΕ – ΜΠΕ