Skip to main content

Διγλωσσία Ισραήλ για τη Ράφα: Ο υπουργός Άμυνας λέει πως δεν υπάρχει ημερομηνία εισβολής

(REUTERS/Bassam Masoud)

Σε επικοινωνία του με τον Λόιντ Όστιν

Παρόλο που ο Νετανιάχου ισχυριζόταν ότι υπάρχει ημερομηνία για χερσαία επίθεση στη Ράφα, δημοσιεύματα σε ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν πως αυτή δεν έχει οριστεί ακόμη.

Αυτό που είπε ο κ. Γκάλαντ χθες είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχθές Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα δημοσιεύματα των Times of Israel, Haaretz και του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Axios.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και κυρίως τις αμερικανικές ενστάσεις. Για την επίτευξη της νίκης επί της Χαμάς «απαιτείται να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τα τάγματα τρομοκρατών που βρίσκονται εκεί. Αυτό θα γίνει – ορίσαμε ημερομηνία», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του.

Αντιθέτως, ο κ. Γκάλαντ φέρεται να είπε στον κ. Όστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους πως οι ισραηλινοί σχεδιασμοί για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων και την επιχείρηση βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης.

Τελευταία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές πως αποδοκιμάζει το σχέδιο να διεξαχθεί χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που προφανώς θα προκαλέσει ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Το ζήτημα βέβαια είναι πως οι Αμερικανοί εξακολουθούν να προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ-Γάζα: Καμία δύναμη δεν θα μας εμποδίσει να εξαλείψουμε την Χαμάς στη Ράφα