Skip to main content

Συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν μετά την ανακοίνωση οικονομικής στήριξης της ΕΕ

REUTERS/Artem Mikryukov

Την Παρασκευή οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την Αρμενία

Λίγες ώρες αφότου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πακέτο οικονομικής οικονομικής ενίσχυσης για την οικονομία της Αρμενίας, συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, το απόγευμα του Σαββάτου.

Κατά τις συγκρούσεις οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυροβολισμούς εν μέσω προσπαθειών της Δύσης να επέλθει ειρήνη στον εμπόλεμο Νότιο Καύκασο.

ΕΕ: Οικονομική στήριξη στην Αρμενία, μετά το «διαζύγιο» με τη Ρωσία

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε συγκρούσεις «σε πολλά σημεία των συνόρων» μαζί με «την κίνηση δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων», υποστηρίζοντας ότι η γειτονική χώρα «έχει σαφώς επιδιώξει έναν προκλητικό στόχο».

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, τα αρμενικά στρατεύματα έχουν ανοίξει πυρ κατά των θέσεών του περισσότερες από 30 φορές από την Παρασκευή.

«Οι ισχυρισμοί της ΕΕ μπορούν να εμποδίσουν την ειρήνη στην περιοχή»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί – από χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας – ότι μπορεί να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας είναι «αβάσιμοι» και «δημιουργούν ένταση στην περιοχή και εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία».

Το Αζερμπαϊτζάν έχει αναφέρει ότι η Αρμενία συγκεντρώνει στρατιωτικό εξοπλισμό κατά μήκος των συνόρων, δημοσιεύοντας πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν μη θωρακισμένα μεταφορικά οχήματα να παρατάσσονται κοντά στα σύνορα.

«Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να σύρει τον Νότιο Καύκασο σε γεωπολιτική αντιπαράθεση»

Οι ισχυρισμοί έχουν διαψευστεί από την Αρμενία, αλλά έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να «σύρει τον Νότιο Καύκασο σε γεωπολιτική αντιπαράθεση».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν διεξαγάγει αρκετούς αιματηρούς πολέμους τα τελευταία χρόνια, με το Αζερμπαϊτζάν να αναδεικνύεται νικητής σε καθέναν από αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, με την ΕΕ να υπόσχεται περισσότερα από ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αρμενίας εν όψει των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων και των τεταμένων σχέσεων με τον παραδοσιακό σύμμαχό της, τη Ρωσία.

Το τηλεφώνημα Μπλίνκεν στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Πριν από τις συνομιλίες, ο Μπλίνκεν είπε στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεφώνημα «ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυξημένη ένταση στα σύνορα και προειδοποίησε ότι επιθετικές ενέργειες και ρητορική από οποιαδήποτε πλευρά θα υπονομεύσει τις προοπτικές για ειρήνη».