Skip to main content

Μπάιντεν: Ζητά από το Ισραήλ να καταλήξει σε συμφωνία για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

REUTERS/Evelyn Hockstein

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον εθελοντών στη Γάζα

Τρεις μέρες μετά το ισραηλινό πλήγμα που κόστισε τη ζωή σε επτά εργαζομένους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen στην Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τόσο την επίθεση εναντίον των εθελοντών όσο και γενικότερα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Επιπλέον, ζήτησε από τον Νετανιάχου να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία προτίθεται να λάβει για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τη Γάζα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των άμεσων μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Απαραίτητη η επίτευξη άμεσης εκεχειρίας

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η επίτευξη άμεσης εκεχειρίας είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για την προστασία των αμάχων. Προέτρεψε μάλιστα τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ζητήσει από τους διαπραγματευτές του να συνάψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με τον Μπάιντεν να διαβεβαιώνει τον Νετανιάχου για την σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στις απειλές της Τεχεράνης.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ για τη Γάζα

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να επιτρέψει μια «θεαματική αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θέλει να διαπιστώσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «τις επόμενες ώρες και ημέρες».

«Αυτό που περιμένουμε και ελπίζουμε να δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι μια θεαματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, τη μείωση της βίας εναντίον αμάχων και φυσικά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP