Skip to main content

Χούθι: Απαιτούν να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εξαγωγές πετρελαίου σε Ευρώπη και Ουάσιγκτον

(REUTERS/Khaled Abdullah)

«Αυτό το βήμα θα προτρέψει για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς»

Τη μείωση κατά 50% των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ευρώπη και την Ουάσιγκτον απαίτησαν οι προσκείμενοι στο Ιράν, Χούθι, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, ο Μοχάμαντ Άλι Αλ Χούθι, «αυτό το βήμα θα προτρέψει τον τερματισμό”του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα».

«Οι Άραβες έχουν πολλά κρυφά χαρτιά στα χέρια τους»

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην εκπομπή Al-Masirah, ο Μοχάμαντ Άλι Αλ Χούθι, δήλωσε ότι «οι Άραβες έχουν πολλά χαρτιά στα χέρια τους -για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση-. Αν ήθελαν να τα παίξουν, θα το έκαναν και αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες».

«Να μειωθούν κατά 50% οι εξαγωγές παραγώγων πετρελαίου προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη»

Ταυτόχρονα, κάλεσε τα αραβικά και ισλαμικά καθεστώτα να μειώσουν κατά 50% τις εξαγωγές παραγώγων πετρελαίου προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει επιπτώσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών Χούθι έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον, όπως λέει, πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ και διέρχονται από τις ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν από τον Νοέμβριο ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένα πετρελαιοφόρο κινεζικής ιδιοκτησίας δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι, όταν τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλοίου. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ωστόσο οι Χούθι, οι οποίοι δήλωσαν στην Κίνα και τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ότι τα πλοία τους δεν θα αποτελέσουν στόχο, δεν σχολίασαν τις επιθέσεις της Κυριακής.