Skip to main content

Bloomberg: Συμφωνία Κίνας και Ρωσίας με Χούθι για την Ερυθρά Θάλασσα

REUTERS/Khaled Abdullah
Φωτογραφία αρχείου.

Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες ενδέχεται να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι σε όργανα όπως το Σ.Α. του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Bloomberg

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης φέρονται να διαβεβαίωσαν την Κίνα και τη Ρωσία ότι τα πλοία τους μπορούν να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν χωρίς να δέχονται επιθέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Κίνα και η Ρωσία κατέληξαν σε συνεννόηση έπειτα από συνομιλίες μεταξύ διπλωματών τους στο Ομάν και του Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες των Χούθι.

Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες ενδέχεται να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως πώς θα εκδηλωθεί αυτή η υποστήριξη. Ωστόσο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό περισσότερων ψηφισμάτων που τάσσονται κατά των Χούθι.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις για το ζήτημα από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας.

Ενώ οι Χούθι έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα στοχοποιούν περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας και του Πεκίνου, οι συνομιλίες υπογραμμίζουν την αυξημένη νευρικότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων για τις επιθέσεις με πυραύλους και drones στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υποστηρίζουν ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, φαίνεται λανθασμένα να έχουν βάλει στο στόχαστρο και πλοία άλλων συμφερόντων, με τη Ρωσία και την Κίνα να ζητούν περισσότερες διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.