Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Στο «κενό» η συμφωνία Χούθι-Κίνας – Χτύπησαν πετρελαιοφόρο

EPA/YAHYA ARHAB

Το χρονικό της επίθεσης

Στο «κενό» φαίνεται να πέφτει η συμφωνία των Χούθι με την Κίνα, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου κινεζικής ιδιοκτησίας την Κυριακή, παρά τις διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης ότι τα πλοία της θα προστατεύονται.

Όπως δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στο X, (πρώην twitter), «Οι Χούτι επιτέθηκαν στο MV Huang παρά το γεγονός ότι είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν θα επιτίθονταν σε κινεζικά πλοία».

Λίγες ώρες αφότου οι Χούθι υποσχέθηκαν ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία δεν θα κινδυνεύσουν, τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του -κινεζικών συμφερόντων- πλοίου, ενώ ακολούθησε και πέμπτος πύραυλος. Ωστόσο δεν υπήρξαν θύματα.

Bloomberg: Συμφωνία Κίνας και Ρωσίας με Χούθι για την Ερυθρά Θάλασσα

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ιταλικού ιστότοπου scenarieconomici, το Σάββατο ένα κινεζικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, ενώ την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι οι Χούθι υποσχέθηκαν σε κινεζικά και ρωσικά πλοία ασφαλή διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Το κινεζικό πλοίο, το οποίο μετέφερε φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία, υπέστη ελάχιστες ζημιές και μια πυρκαγιά στο πλοίο κατασβέστηκε μέσα σε 30 λεπτά.

Αθέτησαν την υπόσχεση σε Κίνα και Ρωσία

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Χούθι είχαν επιβεβαιώσει μια υπόσχεση προς δύο από τους κύριους συμμάχους του Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, ότι τα πλοία τους θα ήταν ασφαλή.

Ενώ σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες θα παρείχαν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι σε όργανα όπως το Σ.Α. του ΟΗΕ.

Παρ όλα αυτά το τελευταίο περιστατικό επίθεσης κατά του κινεζικού πλοίου φέρεται πως θα ανακατέψει ξανά την τράπουλα και παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής εάν και κατά πόσο μπορεί να συμβεί το ίδιο και απέναντι στη Ρωσία. Ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν το κίνητρο της επίθεσης των, προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, κατά του κινεζικού πλοίου.