Skip to main content

Τραμπ: Δικαστής απορρίπτει 6 κατηγορίες στην υπόθεση για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην Τζόρτζια

REUTERS / Cheney Orr

Παραμένουν οι υπόλοιπες ποινικές κατηγορίες

Έξι από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην Τζόρτζια απέρριψε σήμερα δικαστής.

Ωστόσο, άλλες ποινικές κατηγορίες κατά του Τραμπ και των συγκατηγορουμένων παραμένουν ύστερα από απόφαση του δικαστή Σκοτ Μακάφι.

Ο Μακάφι απέρριψε τις κατηγορίες για το αδίκημα της προτροπής για παραβίαση του όρκου από δημόσιο λειτουργό.

Οι κατηγορίες αφορούσαν τις προσπάθειες των κατηγορουμένων να πείσουν μέλη του νομοθετικού σώματος της Τζόρτζια και τον υπουργό Εξωτερικών να απονομιμοποιήσουν την εκλογική νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ στην πολιτειακή αναμέτρηση του 2020.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τραμπ και των υπολοίπων υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι το κατηγορητήριο που τους απήγγειλε τη συγκεκριμένη κατηγορία «δεν περιγράφει λεπτομερώς τον ακριβή όρο των όρκων που φέρονται να έχουν παραβιαστεί», σημείωσε ο Μακάφι στη δικαστική του απόφαση.

Ο Μακάφι στη διαταγή του δήλωσε ότι απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες επειδή η γλώσσα του κατηγορητηρίου που κατηγορεί τους κατηγορούμενους ότι παρακινούν εκλεγμένους αξιωματούχους να παραβιάσουν τους όρκους τους στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και της Τζόρτζια «είναι τόσο γενική ώστε να επιβάλλει» την αιτούμενη απόρριψη των κατηγοριών, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Από μόνο του, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών περιέχει εκατοντάδες ρήτρες, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης μιας ολόκληρης ζωής», έγραψε ο Μακάφι.

Εκτός από τον Τραμπ, οι άλλοι κατηγορούμενοι, για τους οποίους απορρίφθηκαν οι κατηγορίες για προσέλκυση ήταν οι Ρούντι Τζουλιάνι, Τζον Ίστμαν, Μαρκ Μέντοους, Ρέι Σμιθ και Ρόμπερτ Τσίλι.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε για τρεις από τις κατηγορίες που απορρίφθηκαν για προσέλκυση. Μία από αυτές, αφορούσε την προσπάθειά του να πείσει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τζόρτζια να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για να διορίσει παράνομα τους προεδρικούς εκλέκτορες που θα τον ψήφιζαν στο εκλογικό σώμα.

Μια άλλη από τις κατηγορίες που απορρίφθηκαν κατηγορούσε τον Τραμπ και τον επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Μέντοους ότι ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια να επηρεάσει παράνομα τις επικυρωμένες εκλογικές δηλώσεις. Η τρίτη κατηγορία που απορρίφθηκε κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να ακυρώσει την επικύρωση των εκλογών.

Με πληροφορίες από CNBC