Skip to main content

Ιταλία: «Ναι» της Γερουσίας στη δημιουργία κλειστών δομών για μετανάστες στην Αλβανία

REUTERS/Florion Goga

Τι προβλέπει η συμφωνία που έχουν υπογράψει η Τζόρτζια Μελόνι και ο Έντι Ράμα

Τη συμφωνία ΙταλίαςΑλβανίας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο κλειστών δομών για μετανάστες, ενέκρινε οριστικά η ιταλική Γερουσία.

Βάσει της συμφωνίας, θα δημιουργηθούν δύο δομές σε περιοχή της βόρειας Αλβανίας, με χωρητικότητα έως 3.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το ιταλοαλβανικό πρωτόκολλο συνεργασίας, στα δύο κέντρα θα μεταφέρονται μετανάστες δίχως νόμιμα έγγραφα, οι οποίοι διασώζονται από το σώμα του Λιμενικού και το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι μετανάστες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ιταλία και να αναμένουν απάντηση.

Διαφωνεί η Καθολική Εκκλησία

Την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία εξέφρασε ο καθολικός επίσκοπος Τζανκάρλο Πέρεγκο, πρόεδρος του ιδρύματος «Μιγκράντες», το οποίο παρέχει στήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες.

«Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει η ικανότητα να δημιουργηθεί ένα σύστημα εκτεταμένης υποδοχής στην Ιταλία», τόνισε ο καθολικός κληρικός, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν για το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Αλβανία, 673 εκατομμύρια ευρώ, «στην πραγματικότητα πετιούνται στην θάλασσα».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απάντησε ότι «δεν πρόκειται για χρήματα που πετιούνται στην θάλασσα, αλλά για ποσό που ξοδεύεται ορθά, με στόχο να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό από κοινού με μια χώρα η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αλβανία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συμφωνία Ράμα – Μελόνι

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο περίπου εβδομάδων, «πέρασε» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας η συμφωνία του Έντι Ράμα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για τη δημιουργία των δύο κέντρων.

Η συμφωνία για τους μετανάστες μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας είχε υπογραφεί από τους αντίστοιχους πρωθυπουργούς στις 6 Νοεμβρίου 2023 και είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εκατέρωθεν, αλλά και σε πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ