Skip to main content

Τίρανα: Έντονες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία Μελόνι-Ράμα για τη μεταφορά μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία

(EPA/GIUSEPPE LAMI/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η επίμαχη συμφωνία προβλέπει την ανέγερση σε αλβανικές πόλεις δύο μεγάλων καταυλισμών μεταναστών που καταφθάνουν από την Αφρική με προορισμό την Ιταλία

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στην Αλβανία η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της Ιταλίδας ομολόγου του Τζόρτζια Μελόνι, που προβλέπει την ανέγερση σε αλβανικές πόλεις καταυλισμών μεταναστών που καταφθάνουν από την Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Όπως μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ η συμφωνία προβλέπει δύο μεγάλους καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 36.000 ατόμων στις βορειοδυτικές παραθαλάσσιες αλβανικές πόλεις Λέζια και Σενγκίνι που θα λειτουργήσουν την προσεχή άνοιξη. Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας στη Ρώμη γνωστοποιήθηκε από ιταλικά ΜΜΕ και ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στην Αλβανία, με την αντιπολίτευση να αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Το θέμα κυριαρχεί από χθες στη δημόσια συζήτηση και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι καταυλισμοί θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και διοίκηση και εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών. «Πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δυο κέντρα για την διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας. Η συνολική τους χωρητικότητα θα είναι τριών χιλιάδων ανθρώπων, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου και για ενδεχόμενη απέλαση» είπε, διευκρινίζοντας πως «η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες».

Έντι Ράμα: Όταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώς το 1991.

«Όταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην διαχείριση, με λίγο μεγαλύτερη πνοή, της δύσκολης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Όταν μπαίνεις στην Ιταλία, μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η γεωγραφία, για την Ιταλία, μετατράπηκε σε κατάρα», δήλωσε ο Ράμα.

Ανέφερε ακόμη η ιδέα για την συγκεκριμένη συμφωνία προέκυψε όταν η Τζόρτζια Μελόνι ήταν διακοπές στην Αλβανία (σ.σ. το περασμένο καλοκαίρι), «ημέρες κατά τις οποίες οι ειδήσεις για αποβιβάσεις μεταναστών στην Ιταλία, ήταν ασταμάτητες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ