Skip to main content

Κόσοβο: Στο αμερικανικό Κογκρέσο το αίτημα για τους πυραύλους Javelin- Πώς σχολάζει η Σερβία

EPA/VALDA KALNINA

Έχει ζητήσει 246 πύραυλους Javelin FGM-148F καθώς και 24 μονάδες εκτόξευσης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση στο Κόσοβο αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» και σχετικού εξοπλισμού αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, κίνηση που έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σερβίας.

Πρόκειται για 246 πύραυλους Javelin FGM-148F, καθώς και 24 μονάδες εκτόξευσης που είχε ζητήσει το Κόσοβο, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας ‘Αμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Απογοήτευση από το Βελιγράδι, αλλά…

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ ενημέρωσε τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει το αίτημα του Κοσόβου στο Κογκρέσο που θα λάβει την τελική απόφαση για την πώληση των όπλων.

Ο Βούτσιτς απάντησε ότι «αυτές οι πληροφορίες είναι μια μεγάλη απογοήτευση για τη Σερβία, αλλά η χώρα μας, μαζί με τις ΗΠΑ, θα εργαστούν για τη διατήρηση των σερβο-αμερικανικών σχέσεων», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

«Είναι υψίστης σημασίας για εμάς να μην διαταραχθεί η ειρήνη στην περιοχή και η Σερβία θα συνεχίσει να ενεργεί υπεύθυνα συμβάλλοντας στην διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ετοιμάζεται τακτική στρατιωτική δύναμη

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσόβου Ejup Maqedonci επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ για άμεσες αγορές μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων.   «Στρατιωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Javelin, αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων προβλέπονται ως μέρος αυτού του προγράμματος. Όσον αφορά το σύστημα Javelin, το αίτημα έχει σταλεί και ληφθεί από τις ΗΠΑ. Τώρα επιβεβαιώθηκε ότι το αίτημα θα προωθηθεί στο Κογκρέσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τελική έγκριση», επιβεβαίωσε ο Maqedonci στο BIRN.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, το Κόσοβο αποφάσισε να προσθέσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό του, αυξάνοντάς τον σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Δεν διευκρινίστηκε πού θα διατεθεί ο πρόσθετος προϋπολογισμός.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την μετεξέλιξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) σε τακτική στρατιωτική δύναμη και βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση με την παροχή υλικοτεχνικού υλικού. Το 2018 το Κόσοβο προμηθεύτηκε 51 θωρακισμένα οχήματα τύπου Hamvee ενώ το 2021 υλοποιήθηκε αμερικανική δωρεά 55 οχημάτων M1117 Guardian. Η κυβέρνηση του Κοσόβου εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου ιδρύθηκε το 2009, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής. Η αρχική αποστολή της ήταν να διεξάγει επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων στο Κόσοβο και στο εξωτερικό, επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας εντός του Κοσόβου και να βοηθά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σήμερα αριθμεί 2500 μέλη και το 2028 όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεξέλιξης της σε τακτικό στρατό, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, θα αποτελείται από 7.500 μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο, την KFOR, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1999, μετά από 78 ημέρες αεροπορικών επιδρομών που ανάγκασαν τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποσύρει τη σερβική αστυνομία και στρατεύματα από την περιοχή.