Skip to main content

Κριμαία: Αποτυχημένη προσπάθεια σύλληψης Ουκρανών σαμποτέρ- «Κέρασαν» δηλητηριασμένο φαγητό και σκότωσαν 46 Ρώσους

REUTERS/Alexey Pavlishak

Το Κίεβο είχε αφήσει να εννοηθεί τον Μάιο του 2023 ότι θα αυξηθούν τα περιστατικά δολιοφθοράς

Ουκρανοί σαμποτέρ που φέρεται να δηλητηρίασαν και σκότωσαν 46 Ρώσους στρατιώτες εντοπίστηκαν στην Κριμαία, ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να συλληφθούν, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα.

«Στην Κριμαία, προσπάθησαν να συλλάβουν τους σαμποτέρ που δηλητηρίασαν πάνω από 40 στρατιωτικούς μας. Οι εγκληματίες σκότωσαν αξιωματικούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) και εξαφανίστηκαν», ανέφερε την Τρίτη το ρωσικό κανάλι στο Telegram Kremlin Snuffbox.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, το 2014.

Η αναφορά έρχεται αφότου η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Crimea Combat Seagulls» υποστήριξε σε ανάρτησή της στο Telegram στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 ότι σκότωσε 24 Ρώσους στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 11 αφού τους προσέφερε δηλητηριασμένο φαγητό και ποτά στη Συμφερόπολη της Κριμαίας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Kremlin Snuffbox ανέφερε ότι δύο «νέοι σαμποτέρ» είχαν δηλητηριάσει περισσότερο προσωπικό στο Μπαχτσισαράι της Κριμαίας, με πίτες και μπύρα που περιείχαν μεγάλες δόσεις αρσενικού, ποντικοφάρμακο και «ένα δηλητήριο άγνωστης προέλευσης που μελετούν οι ειδικοί». Το περιστατικό φέρεται να σκότωσε 18 άτομα. Νοσηλεύτηκαν επίσης στο νοσοκομείο άλλοι 14 άνθρωποι.

Το ίδιο κανάλι, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της τοπικής αστυνομίας, ανέφερε την Τρίτη ότι «δύο νεαροί σαμποτέρ που είχαν δηλητηριάσει προηγουμένως τον στρατό μας στη Συμφερούπολη και το Μπαχτσισαράι» εντοπίστηκαν σε ιδιωτικό σπίτι στη Γιάλτα. «Οι ύποπτοι για το θάνατο 46 μαχητών αντιστάθηκαν και δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να συλληφθούν», ανέφερε.

«Οι σαμποτέρ αποδείχτηκαν καλά οπλισμένοι και (δεν το περιμέναμε!) καλά προετοιμασμένοι. Επιπλέον, κάποιος θα μπορούσε να τους είχε προειδοποιήσει για την επίσκεψή μας», δήλωσε πηγή της FSB. «Μόλις έφτασαν οι ειδικές δυνάμεις για να τους συλλάβουν, άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Από πιστόλια και αυτόματα, καταφέραμε να ρίξουμε μόνο μερικά πυρά ως απάντηση».

«Οι εγκληματίες τράπηκαν σε φυγή από τη σκηνή με ένα αυτοκίνητο. Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο στα περίχωρα της Γιάλτας. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται τώρα», πρόσθεσε επίσης η πηγή της ρωσικής FSB.

Το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στην Κριμαία έχει λάβει οδηγίες να μην δέχεται φαγητό ή ποτά από αγνώστους «για να αποφευχθούν νέες δηλητηριάσεις», ανέφερε επίσης το Kremlin Snuffbox.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίεβο είχε αφήσει να εννοηθεί τον Μάιο του 2023 ότι θα αυξηθούν τα περιστατικά δολιοφθοράς. Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρξαν πολλές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας σε ρωσικό έδαφος. Το Κρεμλίνο έχει αποδώσει την πλειονότητα αυτών των περιστατικών στους λεγόμενους «δολιοφθορείς», άτομα που φέρεται να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά παραγγελία της Ουκρανίας.