Skip to main content

Ιαπωνία: 92 οι νεκροί του σεισμού – Συνεχίζονται οι έρευνες για 242 αγνοουμένους

Καταστροφές από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Φωτ. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια

Σε τουλάχιστον 242 ανέρχονται οι άνθρωποι που συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενοι στην Ιαπωνία, τέσσερις ημέρες έπειτα από τον ισχυρό σεισμό της Πρωτοχρονιάς.

Βάσει του νεότερου απολογισμού, οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ ανέρχονται σε 92, τη στιγμή που συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, με τα χρονικά περιθώρια πάντως να στενεύουν.

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, έπληξε τη χερσόνησο Νότο, στον νομό Ισικάουα, προκαλώντας καταστροφές σε κτήρια και δρόμους.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα χαρακτήρισε την Πέμπτη τον σεισμό «τη σοβαρότερη καταστροφή» της περιόδου Λέιουα, που άρχισε το 2019, όταν ανέβηκε στον θρόνο ο σημερινός αυτοκράτορας.

Το λιμάνι Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, συγκαταλέγεται στις πόλεις που υπέστησαν τα πιο σφοδρά χτυπήματα, καθώς μεγάλη πυρκαγιά σάρωσε εκατοντάδες κτήρια μετά τον σεισμό.

Η Ιαπωνία, πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταγράφονται πολλές από τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο.

Τον Μάρτιο του 2011, η χώρα επλήγη από σεισμό 9 βαθμών, που προκάλεσε τσουνάμι στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 20.000 άνθρωποι. Ο σεισμός και το τσουνάμι που γέννησε προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, που θεωρείται το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.

Βοήθεια στέλνουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν να στείλουν βοήθεια για τις περιφέρειες στην Ιαπωνία που επλήγησαν από το σεισμό.

Η Ιαπωνία διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για έκτακτη βοήθεια και απέρριψε προσφορές για βοήθεια από άλλες χώρες.

Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε στο Reuters ότι οι δύο κυβερνήσεις συντονίζονται για ενδεχόμενη παροχή βοήθειας από αμερικανικά στρατεύματα.

Διαβάστε επίσης:

Σύστημα προειδοποίησης σεισμών: Πώς λειτουργεί και πόσο πιθανή είναι η χρήση του στην Ελλάδα – Ο Κ. Συνολάκης στο Naftemporiki TV