Skip to main content

Γαλλία: Σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα για το νομοσχέδιο Μακρόν – «Δεν θα το εφαρμόσουμε» διαμηνύει η δήμαρχος του Παρισιού

Yoan Valat/Pool via REUTERS

«Ασπίδα το μεταναστευτικό νομοσχέδιο», λέει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε σθεναρά τον αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο το βράδυ της Τετάρτης ως «μια ασπίδα που δεν είχαμε», παρά τις επικρίσεις και τις έντονες αντιδράσεις και ανταρσίες που κλονίζουν το στρατόπεδό του, απορρίπτοντας επίσης τις κατηγορίες για συμβιβασμό με την ακροδεξιά.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση που παρακολούθησαν 3 εκατομμύρια Γάλλοι,  πως το νομοσχέδιο «είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Αυτή είναι η ασπίδα που μας έλειπε», διαβεβαίωσε. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις ροές, δηλαδή τις παράνομες αφίξεις, ανθρώπους που δεν μπορούμε να στείλουμε πίσω. Το δεύτερο είναι η καλύτερη ενσωμάτωση μέσω της εκμάθησης της γλώσσας και της εργασίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίστηκε το «συμβιβαστικό» κείμενο. «Δεν σας λέω ότι χοροπηδάω από τη χαρά μου», παραδέχτηκε, λέγοντας πως δεν του αρέσουν κάποιες διατάξεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, έδειξε τους αντιφρονούντες λέγοντας πως «ακόμη και αν δεν τους άρεσαν οι διατάξεις δεν χρειαζόταν να μπλοκάρουν τα πάντα»

Ο πρόεδρος αρνήθηκε επίσης ότι έφερε «ύπουλα» την «εθνική προτίμηση», όπως κατηγόρησε ο προκάτοχός του στο Ηλύσια, Φρανσουά Ολάντ.

Μακρόν για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Ούτε σ’ εμένα άρεσαν κάποια σημεία

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υπερασπίστηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, έναν «συμβιβασμό μεταξύ της πλειοψηφίας και του LR» (σ.σ. των Ρεπουμπλικανών), απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι συμβιβάστηκε με το Rassemblement National, το οποίο «έκανε μια ωραία ντρίπλα τακτικής».

Ο Ερίκ Σιοτί όμως, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών είπε: «Άκουσα ότι δεν θα μετρούσαμε τις ψήφους του RN (σ.σ. το Rassemblement National της Λε Πεν). Αυτό είναι μια αφόρητη άρνηση της δημοκρατίας, ένας βουλευτής εκπροσωπεί ολόκληρο το Έθνος, η φωνή του δεν χρειάζεται να έχει καμία διάκριση, είτε είναι από τους Nupes (σ.σ. την Αριστερά) είτε από RN. Θα υπήρχαν αναπληρωτές δεύτερης κατηγορίας; […], όλοι οι βουλευτές είναι βουλευτές του λαού της Γαλλίας».

Ο επικεφαλής των γερουσιαστών των Les Républicains Μπρούνο Ρεταϊλό, ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, κάλεσε την Τετάρτη τον Εμανουέλ Μακρόν να «σεβαστεί την επιλογή των βουλευτών», φοβούμενος «απαράδεκτη κατάχρηση εξουσίας» σε περίπτωση αναθεώρησης ορισμένων από τα μέτρα που ψηφίστηκαν.

Και ενώ τα συνδικάτα απειλούν με απεργίες, ο Φρανσουά Ολάντ κατακεραυνώνει τον τωρινό ένοικο του Ελιζέ: «Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει συνοχή ούτε κατεύθυνση. Τον βλέπουμε σε κάθε ένα από τα θέματα να αλλάζει τα βήματά του ανάλογα με τις περιστάσεις», είπε μιλώντας στο France Inter.

Ο πρώην πρόεδρος ειρωνεύτηκε το Renaissance: «Λέτε ότι θέλετε να υπερβείτε τις διαχωριστικές γραμμές και καταλήγετε μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς!».

Η δε δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό (που προέρχεται από τους Σοσιαλιστές) θα παρουσιάσει «λεπτομερώς» την Παρασκευή «όλα τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει» για να παρακάμψει τον μεταναστευτικό νόμο, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής της Εμανουέλ Γκριγκουάρ στο BFMTV. Η εκτελεστική εξουσία του Παρισιού, όπως και εκείνες όλων των αριστερών διαμερισμάτων, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εφαρμόσει αυτόν τον νόμο.

Τα δε συνδικάτα έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις…

Διαβάστε σχετικά