Skip to main content

Γαλλία: Πολιτική κρίση για το σκληρό νομοσχέδιο Μακρόν για το μεταναστευτικό – Πανηγυρίζει η Λε Πεν

REUTERS/Sarah Meyssonnier

«Πύρρειος νίκη» για τον Γάλλο πρόεδρο - Αντιδράσεις και παραιτήσεις για το νομοσχέδιο

Η ΕΕ μπορεί να συμφώνησε για το μεταναστευτικό, όμως η Γαλλία βυθίζεται ξανά σε πολιτική κρίση, αφού ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα σκληροπυρηνικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Το κοινοβούλιο ψήφισε το βράδυ της Τρίτης υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση. Στην Εθνοσυνέλευση 349 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 186 κατά, μετά από ευνοϊκή ψηφοφορία από τη Γερουσία λίγες ώρες νωρίτερα το βράδυ.

Tο προεδρικό στρατόπεδο με την πολιτική του προκάλεσε έκρηξη στις τάξεις του: 20 βουλευτές καταψήφισαν και 17 απείχαν.

Το νομοσχέδιο πέρασε ουσιαστικά με τις ψήφους από το κόμμα Μακρόν, αλλά και με αυτές των Les Republicains. Το RN της Λε Πεν, είπε πως θα το υπερψήφιζε, αλλά αυτό ήταν πλέον περιττό, αφού είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες ψήφοι.

«Ιδεολογική νίκη»

Το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν διχάστηκε και έψαχνε τα βήματά του την Τετάρτη, αφού ναι μεν εγκρίθηκε ο αυστηρός νέος νόμος για τη μετανάστευση από το κοινοβούλιο, περιείχε όμως τόσο σκληρά μέτρα που η Μαρίν Λε Πεν τον χαρακτήρισε ως «ιδεολογική νίκη».

Ο Ρουσό υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο, αλλά η πρωθυπουργός Μπορν δεν ξεκαθάρισε αν θα την έκανε δεκτή. Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι υπουργοί θα πρότειναν να παραιτηθούν.

Η «εθνική προτίμηση» της Γαλλίας

Το νομοσχέδιο είχε αρχικά στόχο να δείξει ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση, ενώ θα κρατούσε τη Γαλλία ανοιχτή σε ξένους εργαζόμενους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία σε τομείς που αγωνίζονται να καλύψουν θέσεις εργασίας.

Το σημείο – κλειδί του νομοσχεδίου, για το οποίο χαμογελούν στο Rassemblement National, προβλέπει πλέον  επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης για τους αλλοδαπούς υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν στη Γαλλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή 30 μήνες για όσους έχουν θέσεις εργασίας.

Και εδώ έρχεται η έννοια της εθνικής προτίμησης (préférence nationale), σημείο διαπραγματεύσεων μεταξύ των Μακρονιστών και της LR γύρω από το νομοσχέδιο. Αυτός ο ακροδεξιός όρος, από την εποχή του πατέρα Λε Πεν, έρχεται να σοκάρει τις αξίες της δημοκρατίας, με κίνδυνο αντισυνταγματικότητας.

Στόχος δηλαδή μακροχρόνιων εκστρατειών του κόμματος Λε Πεν, ίσως από την εποχή του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, είχε υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο «προστάτευε τους Γάλλους», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση προκειμένου να ανακόψει την άνοδο της αντιμεταναστευτικής ακροδεξιάς της Λε Πεν , η οποία σαρώνει στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, Ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, είπε ότι η αυστηροποίηση των μεταναστευτικών νόμων συνιστά «ιδεολογική νίκη» για το κόμμα του. Για «νίκη» μιλούν επίσης οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, που τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τη ρητορική τους, ερχόμενοι πιο κοντά στην ακροδεξιά στο θέμα αυτό.

Αντιθέτως, σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο στην πιο «αριστερή» πτέρυγα του κόμματος Μακρόν. Μάλιστα ο Σάσα Χουλιέ, βασικό στέλεχος στα αριστερά του κόμματος του Μακρόν, ο οποίος είχε ηγηθεί της ειδικής επιτροπής για το νόμο, το καταψήφισε.

Τι προηγήθηκε

Υποτίθεται πως η κυβέρνηση θα έφερνε το θέμα σε διαβούλευση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως αρνήθηκαν να το συζητήσουν, οπότε αναδιαμόρφωσαν ορισμένες διατάξεις, με μια ειδική επιτροπή που συνέταξε αμέσως ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση πρότεινε ένα πολύ πιο σκληρό, δεξιό νομοσχέδιο που μείωσε την πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα για τους αλλοδαπούς, αυστηροποίησε τους κανόνες για τους αλλοδαπούς φοιτητές, εισήγαγε ποσοστώσεις μετανάστευσης, δυσκόλευε τα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στη Γαλλία να γίνει Γάλλος και αποφάσισε ότι οι διπλής υπηκοότητας που καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα κατά της αστυνομίας θα μπορούσαν να χάσουν τη γαλλική υπηκοότητα.

Μέσα σε αυτά τα νέα προβλήματα και τις λεπτές ισορροπίες, ο Μακρόν θα επιχειρήσει να εξηγήσει ό,τι μπορεί σε συνέντευξή του στην εκπομπή «C à Vous» στο France 5 το απόγευμα της Τετάρτης (20.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η France Télévisions.