Skip to main content

Γαλλία: Η φρεγάτα Languedoc κατέρριψε drone των Χούθι που είχε στόχο το δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι επιχειρούν να αποκλείσουν το Ισραήλ επιτιθέμενοι σε πλοία με προορισμό το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα

Γαλλική φρεγάτα κατέρριψε drone που απειλούσε το δεξαμενόπλοιο Strinda, με σημαία Νορβηγίας, στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Για την επίθεση στο πλοίο ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι, το σιιτικό κίνημα της Υεμένης που θεωρείται μέρος του ευθυγραμμισμένου με το Ιράν «άξονα αντίστασης» που πλήττει ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή λόγω της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η φρεγάτα Languedoc, «η οποία περιπολούσε στην περιοχή, αναχαίτισε και κατέστρεψε ένα drone που απειλούσε άμεσα το Strinda», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι το πολεμικό πλοίο κινήθηκε για να προστατεύσει το σκάφος και να αποτρέψει μια «απόπειρα αεροπειρατείας».

Η γαλλική φρεγάτα είναι ένα από τα πολλά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason βρίσκεται επίσης στην περιοχή και παρείχε συνδρομή στο Strinda, το οποίο αφού δέχθηκε επίθεση με πύραυλο κρουζ, η οποία προκάλεσε ζημιές και την εκδήλωση πυρκαγιάς, κάλεσε για βοήθεια.

Το δεξαμενόπλοιο Strinda κατευθυνόταν προς το Ισραήλ όταν «στοχοποιήθηκε με κατάλληλο πύραυλο» αφού το πλήρωμά του «αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην προειδοποίηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Χούθι επιχειρούν να αποκλείσουν το Ισραήλ επιτιθέμενοι σε πλοία με προορισμό το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πάντως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου, η νορβηγική Mowinckel Chemical Tankers, δήλωσε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία μεταφέροντας φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται στα βιοκαύσιμα. Δεν σχεδίαζε να σταματήσει στο Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της εταιρείας.