Skip to main content

Ισραήλ: Σε σοβαρή κατάσταση 84χρονη που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς

Φωτ. REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa

Η 84χρονη μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο νότιο Ισραήλ

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μία 84χρονη, η οποία απελευθερώθηκε μαζί με άλλους ομήρους της Χαμάς σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα.

Η 84χρονη μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Soroka στο νότιο Ισραήλ, αφού πρώτα, συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού, πέρασε από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο και όπως μεταδίδει η Haaretz, η γυναίκα είναι εξασθενημένη και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ελεύθεροι 17 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Το απόγευμα, αφέθηκαν ελεύθεροι 17 όμηροι της Χαμάς, όπως και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που βρίσκονταν σε ισραηλινές φυλακές.

Συνολικά έχουν απελευθερωθεί 63 από τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα μετά την απαγωγή τους, στις 7 Οκτωβρίου. Από αυτούς, οι 39 αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας προσωρινής παύσης του πυρός που προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η απελευθέρωση ενός Ρωσοϊσραηλινού, που δεν προβλεπόταν από τη συμφωνία, είναι μια χειρονομία καλής θέλησης της Χαμάς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί εργαζόμενοι στο Ισραήλ, αν και δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.

Αμερικανίδα 4 ετών μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν

Μία Αμερικανίδα ηλικίας τεσσάρων ετών, η οποία είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είναι μεταξύ των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για την Άμπιγκειλ Ίνταν η οποία έκλεισε τα τέσσερά της χρόνια πριν από δύο ημέρες. «Είναι ελεύθερη και βρίσκεται πλέον στο Ισραήλ», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

Την απελευθέρωση του κοριτσιού είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μια Αμερικανίδα όμηρος θα απελευθερωθεί σήμερα. Αλλά δεν θα είμαστε σίγουροι μέχρι να την δούμε ασφαλή εκτός της Γάζας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σάλιβαν ανέφερε ότι το κοριτσάκι «είδε να σκοτώνουν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της».