Skip to main content

Ιαπωνία: Μέτρα στην αναρρίχηση στο όρος Φούτζι για να καταπολεμηθεί ο συνωστισμός και τα σκουπίδια

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Μόνο 4.000 ορειβάτες θα μπορούν να εισέλθουν

Εισιτήριο θα πρέπει να πληρώσουν όσοι θέλουν να αναρριχηθούν σε ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια του εμβληματικού ιαπωνικού όρους Φούτζι, καθώς ο συνωστισμός, τα σκουπίδια και οι ορειβάτες που προσπαθούν να φτάσουν πολύ γρήγορα στην κορυφή προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια και τη διατήρηση του γραφικού στρατοηφαιστείου (σ.σ. τα στρατοηφαίστεια έχουν σχετικά απότομες πλευρές και κωνικό σχήμα. Σχηματίζονται από παχύρρευστη, κολλώδη λάβα που δεν ρέει εύκολα).

Οι νέοι κανόνες για την αναρριχητική περίοδο, που αρχίζει την 1η Ιουλίου και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, ισχύουν για όσους κάνουν πεζοπορία στο μονοπάτι Yoshida Trail στην πλευρά Yamanashi του βουνού ύψους 3.776 μέτρων, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 2013.

Μόνο 4.000 ορειβάτες θα μπορούν να εισέλθουν στο μονοπάτι την ημέρα με τέλος πεζοπορίας 2.000 γεν (περίπου 18 δολάρια). Από αυτές τις θέσεις, οι 3.000 θα είναι διαθέσιμες για ηλεκτρονική κράτηση και οι υπόλοιπες 1.000 μπορούν να κρατηθούν αυτοπροσώπως την ημέρα της ανάβασης, ανέφερε η νομαρχία Γιαμανάσι σε ανακοίνωσή της μέσω του Κέντρου Ξένου Τύπου της Ιαπωνίας. Οι πεζοπόροι έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίσουν επιπλέον 1.000 γιεν (περίπου 9 δολάρια) για τη συντήρηση.

Πώς μπορούν να κλείσουν θέση

Οι αναρριχητές μπορούν να κλείσουν τις θέσεις τους μέσω της ιστοσελίδας Mount Fuji Climbing, την οποία διαχειρίζονται από κοινού το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι δύο νομαρχίες έδρα του βουνού, Γιαμανάσι και Σιζουόκα.

Το όρος Φούτζι χωρίζεται σε 10 σταθμούς και υπάρχουν τέσσερις «5οι σταθμοί» στα μισά του βουνού, από όπου ξεκινούν τα μονοπάτια Yoshida, Fujinomiya, Subashiri και Gotemba προς την κορυφή.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι ορειβάτες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μιας ημερήσιας πεζοπορίας ή μιας διανυκτέρευσης στις διάφορες διαθέσιμες καλύβες κατά μήκος του μονοπατιού. Την ημέρα της ανάβασής τους, τους δίνεται ένας κωδικός QR για να τον σκανάρουν στον 5ο σταθμό. Όσοι δεν έχουν κάνει κράτηση σε καταφύγιο διανυκτέρευσης θα στέλνονται πίσω και δεν θα επιτρέπεται η ανάβαση μεταξύ 4 μ.μ. και 3 π.μ.

Σύμβολο της Ιαπωνίας

Σύμβολο της Ιαπωνίας, το βουνό που ονομάζεται «Φουτζισάν» αποτελούσε κάποτε τόπο προσκυνήματος. Σήμερα, προσελκύει ιδιαίτερα τους πεζοπόρους που ανεβαίνουν στην κορυφή για να δουν την ανατολή του ήλιου. Αλλά οι τόνοι σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών μπουκαλιών, τροφίμων, ακόμη και ρούχων, έχουν γίνει μείζον θέμα ανησυχίας.

Σε δήλωσή του, ο κυβερνήτης του Γιαμανάσι, Κοτάρο Ναγκασάκι, ευχαρίστησε τους ανθρώπους για την κατανόηση και τη συνεργασία τους για να βοηθήσουν στη διατήρηση του όρους Φούτζι.

Η νομαρχία Σιζουόκα, νοτιοδυτικά του όρους Φούτζι, όπου οι ορειβάτες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στο βουνό, έχει επιδιώξει ένα εθελοντικό τέλος 1.000 γιεν (6,40 δολάρια) ανά ορειβάτη από το 2014 και εξετάζει πρόσθετους τρόπους για την εξισορρόπηση του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο αριθμός των ορειβατών του όρους Φούτζι κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2023 ανήλθε σε 221.322, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό είναι κοντά στο επίπεδο πριν από την πανδημία και οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερους επισκέπτες φέτος.

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η πόλη Fujikawaguchiko στο νομό Yamanashi, άρχισε να στήνει μια τεράστια μαύρη σήτα σε ένα πεζοδρόμιο για να εμποδίσει τη θέα του όρους Φούτζι επειδή οι τουρίστες συνωστίζονταν στην περιοχή για να βγάλουν φωτογραφίες με φόντο το βουνό σε ένα κατάστημα ψιλικών, ένα φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστό ως «Mount Fuji Lawson» που έχει διαταράξει τις επιχειρήσεις, την κυκλοφορία και την τοπική ζωή.

Ο υπερτουρισμός έχει γίνει επίσης ένα αυξανόμενο ζήτημα σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως το Κιότο και η Καμακούρα, καθώς οι ξένοι επισκέπτες έχουν συρρεύσει μαζικά στην Ιαπωνία μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού.

Πέρυσι, η Ιαπωνία είχε περισσότερους από 25 εκατομμύρια επισκέπτες και οι αριθμοί το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν σχεδόν τα 32 εκατομμύρια, ένα ρεκόρ από το 2019, σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Πηγή: AP