Tην τράπεζα EFG στην Ελβετία, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση, εξετάζει να εξαγοράσει η ελβετική τράπεζα Julius Baer Group Ltd, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ της Julius Baer με έδρα τη Ζυρίχη και της EFG International AG σχετικά με το ενδεχόμενο ενός συνδυασμού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι μετοχές της EFG αυξήθηκαν κατά 1,2% στις συναλλαγές της Παρασκευής, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία σε 3,8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η οικογένεια Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EFG Bank, με περίπου 45%. Ανάμεσα στους κύριους μετόχους περιλαμβάνονται επίσης η Banco BTG Pactual SA της Βραζιλίας, με ποσοστό περίπου 20%, και ο Boris Collardi, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer. Ο Collardi έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFG το 2022, μετά την ξαφνική αποχώρησή του από την Banque Pictet & Cie.
Μια συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε έναν διαχειριστή περιουσίας με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Ταυτόχρονα θα συνέχιζε τον μετασχηματισμό της ελβετικής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που ξεκίνησε πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS Group AG, αγόρασε την ανταγωνιστική Credit Suisse σε μια έκτακτη εξαγορά.
Διαπραγματεύσεις
Πάντως, όπως ανέφεραν οι ίδιο κύκλοι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τραπεζών ξεκινούν και σταματούν και κάποιες φορές επαναλαμβάνονται, οπότε δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συναλλαγή. Οι εκπρόσωποι των Julius Baer και EFG αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η EFG, η οποία είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 142 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στο τέλος του 2023, παρουσίασε τα υψηλότερα κέρδη της ποτέ πέρυσι. Ωστόσο έχει προειδοποιήσει ότι η ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων είναι πιθανό να αντιστραφεί.
Η Julius Baer αναζητά νέο CEO μετά την αποχώρηση του Philipp Rickenbacher, ο οποίος παραιτήθηκε, λόγω της έκθεσης της τράπεζας στην περιουσία της Signa – πράγμα που οδήγησε σε ζημίες 586 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από δάνεια.
Η ελβετική τράπεζα αναζητεί τρόπους για επιταχύνει την ανάπτυξη και να τραβήξει μία γραμμή με το παρελθόν και την αναταραχή που προκάλεσε η υπόθεση της Signa. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, έχει προγραμματίσει να τροποποιήσει το σύστημα μπόνους της για να προσελκύσει περισσότερα χρήματα πελατών, ανέφερε το Bloomberg τον Μάρτιο.
Την Πέμπτη, η τράπεζα δήλωσε ότι οι εισροές κεφαλαίων πελατών έχουν ανακάμψει, σε σχέση με το αρνητικό ξεκίνημα του 2024. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 10% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, λόγω της σημαντικής θετικής συναλλαγματικής επίδρασης και των ισχυρών χρηματιστηριακών αγορών, ανέφερε.
Ας σημειωθεί τέλος ότι , η Julius Baer υπόκειται επίσης σε πολλαπλές έρευνες από την ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή Finma, πράγμα που θα μπορούσε να περιπλέξει τις εξελίξεις.