Skip to main content

Αίγυπτος και ΗΠΑ θα στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ

REUTERS/Ahmed Zakot

Οι πρόεδροι Σίσι και Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τις διεθνείς προσπάθειες για να επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Ανθρωπιστική βοήθεια στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στην Γάζα σκοπεύουν να στείλουν η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, μέσω της ισραηλινής μεθοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ, μέχρι να ανοίξει ξανά η διάβαση της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, ανακοίνωσε το Κάιρο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν λαμβάνοντας υπόψη «τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την έλλειψη μέσων επιβίωσης στη Λωρίδα και την έλλειψη καυσίμων που είναι αναγκαία για τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Τζο Μπάιντεν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να σταλεί προσωρινά η βοήθεια μέσω του Κερέμ Σαλόμ, μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία για να ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Διεθνείς προσπάθειες

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας για τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έμπαινε στον θύλακα από την Αίγυπτο, είτε από τη Ράφα, είτε από την κοντινή διάβαση Κερέμ Σαλόμ, στα σύνορα με το Ισραήλ. Από τις 5 Μαΐου, ακριβώς προτού οι ισραηλινές δυνάμεις θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διάβαση της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, δεν έχει περάσει κανένα φορτηγό με βοήθεια από τη Ράφα. Ελάχιστα μπήκαν από το Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι πρόεδροι Σίσι και Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τις διεθνείς προσπάθειες για να επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και να τερματιστεί «η παρατεταμένη ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός», καταλήγει η ανακοίνωση.

100 φορτηγά βοήθειας μέσω της προσωρινής προβλήτας

Η προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε στην ακτή της Γάζας ο αμερικανικός στρατός επέτρεψε την αποβίβαση μέσα σε μια εβδομάδα 97 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση έχει σταθεροποιηθεί μετά τη “δύσκολη αρχή”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα την τεχνητή προβλήτα, την κατασκευή της οποίας ανακοίνωσε τον Μάρτιο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ στη χερσαία παράδοση της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας έχει καταστραφεί έπειτα από επτά μήνες πολέμου που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Από την πρώτη εκφόρτωση στις 17 Μαΐου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (PAM / WFP), υπεύθυνο για την επιχείρηση, από την εκφόρτωση των φορτίων που φθάνουν από την Κύπρο, “έχει στην κατοχή του 97 φορτηγά”, δήλωσε σήμερα ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τις δύο πρώτες ημέρες, ο πληθυσμός στη Γάζα κατέσχεσε το περιεχόμενο “κάποιων φορτηγών” που κατευθύνονταν στις αποθήκες του WFP, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η υπηρεσία δεν έχασε κανένα φορτηγό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters