Skip to main content

«Η πρώτη μας επιλογή είναι τα F-16, αλλά…»: Συνομιλίες της Άγκυρας με το Λονδίνο για τα Eurofighter

REUTERS/Borja Suarez

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει την τελευταία και πιο προηγμένη έκδοση των Eurofighter

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, εκπροσωπούμενη από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo.

Η Τουρκία είχε απευθυνθεί αρχικά στη Γερμανία για την προμήθεια Eurofighter. Αναφορές στα διεθνή μέσα έκαναν λόγο για «όχι» του Βερολίνου, κάτι που φάνηκε να επιβεβαιώνεται στην συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο Τούρκος είχε δηλώσει τότε ότι  «μαχητικά κατασκευάζουν και άλλες χώρες, μπορούμε να αγοράσουμε από αλλού».

‘Επειτα, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αν και η Γερμανία αντιτάχθηκε στην ιδέα.

Πάντως ο Γκιουλέρ πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς, δήλωσε η τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση των αμυντικών συντακτών.

«Η τουρκική αεροπορία χρειάζεται νέα αεροσκάφη. Η πρώτη μας επιλογή είναι τα F-16… Αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να μην λάβουμε θετική απάντηση σε αυτή την παρατεταμένη διαδικασία, τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon είναι οι καταλληλότερες εναλλακτικές λύσεις για τα F- 16», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι «οι (αξιωματούχοι) του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να πειστεί η Γερμανία να υποχωρήσει τις αντιρρήσεις τους», πρόσθεσε.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει την τελευταία και πιο προηγμένη έκδοση των Eurofighter, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία της ‘Αγκυρας είναι να αποκτήσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται η διαδικασία για την προμήθεια των F16 από τις ΗΠΑ. «Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας είναι το Eurofighter».