Skip to main content

USS Florida: Το υπερ-υποβρύχιο – «μήνυμα» που πλέει στη Μέση Ανατολή

«Αποδέκτες» το Ιράν και οι δορυφόροι του

«Μήνυμα» του Πενταγώνου προς το Ιράν και τους δορυφόρους του να μην χρησιμοποιήσουν αυτή την ευαίσθητη στιγμή για να ανοίξουν άλλο ένα ενεργό μέτωπο στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα αποτελεί η αποστολή στην Μέση Ανατολή, του  USS Florida, ενός υποβρύχιου πυραύλων κρουζ, τύπου Ohio.

Το πλοίο μήκους 560 ποδών φέρει  4 τορπιλοσωλήνες 21 ιντσών και πυραύλους Τόμαχοκ. Έκανε το επιχειρησιακό του ντεμπούτο κατά την πτώση του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Το USS Gerald Ford, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, σταθμεύει ήδη στα ύδατα της Μεσογείου κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ενώ πρόσφατα προστέθηκε το USS Dwight D. Eisenhower, αεροπλανοφόρο με πυρηνική ισχύ, μαζί με πολλά άλλα πολεμικά πλοία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν προς το νότιο Ισραήλ από την ελεγχόμενη από τους Χούτι, Υεμένη.

Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ/Ναυτικό των ΗΠΑ

Στην ομιλία του την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναφέρθηκε στην παρουσία τους λέγοντας: “Τα πλοία των ΗΠΑ δεν μας φοβίζουν. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για αυτά”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 18 πυρηνοκίνητα υποβρύχια της κατηγορίας Ohio.Τα 14, είναι εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια αποτελούν ζωτικό μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ για την πυρηνική αποτροπή.

Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ.

Η Barbara Starr, πρώην ανταποκρίτρια του Πενταγώνου στο CNN, έγραψε στο X: “Δεν είναι μόνο ότι το συγκεκριμένο είδος υποβρυχίου βρίσκεται εκεί. Είναι ότι ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε ότι ένα από τα πιο “μυστικά” οπλικά του συστήματα βρίσκεται πλέον στην περιοχή. Το μήνυμα είναι όσο πιο δημόσιο γίνεται, ακόμη και χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη θέση του”.

Με αρκετές από τις βάσεις τους να έχουν ήδη υποστεί πυραυλικές επιθέσεις από εξτρεμιστές, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή ενώ την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν έδωσε άμεση εντολή για επίθεση σε φιλο-ιρανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών στη Συρία.

Στο Ιράκ, αρκετές αμερικανικές βάσεις επλήγησαν, γεγονός που ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τεχεράνη  κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή,  όπου κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή δεν είναι αποδεκτές.

naftemporiki.gr