Skip to main content

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Κίνα για να σταματήσουν την εξάπλωση της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ

REUTERS/Shannon Stapleton

«Έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης»- Στις ΗΠΑ την Πέμπτη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας δεν θα κλιμακωθεί σε ευρύτερη σύγκρουση.

«Τα μέλη αυτού του συμβουλίου, και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης», είπε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ομόλογό του από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «για να κάνει ακριβώς αυτό».

Ο Γουάνγκ έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ την Πέμπτη. Αν και ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσημη επίσκεψη του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα, η κρίση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Μπλίνκεν: Προειδοποιεί το Ιράν να μην επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, έχει ήδη επισκεφθεί αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή με στόχο να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός.

Η Κίνα έχει λόγο στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, καθώς μεσολάβησε στη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Ως αποτέλεσμα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους και πραγματοποίησαν τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους από το 2016.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό