Skip to main content

Νετανιάχου: Όταν τελειώσει ο πόλεμος, κανείς δεν θα ζει πια «κάτω από την τυραννία της Χαμάς»

Christophe Ena/Pool via REUTERS

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο- Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να ενεργήσουν με υπευθυνότητα

Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, επανέλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Νετανιάχου ανέφερε για άλλη μια φορά ότι ο πόλεμος μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Αφού τελειώσει όμως, κανείς δεν θα ζει πια «κάτω από την τυραννία της Χαμάς», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι εάν κερδίσει η Χαμάς, «όλοι θα κινδυνεύσουν».

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καταστρέψουμε τη Χαμάς στη Γάζα. Θα διαλύσουμε τη μηχανή του τρόμου, θα διαλύσουμε την πολιτική δομή της. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε τους Παλαιστίνιους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο», υποστήριξε, θέτοντας ως βασικό στόχο του πολέμου: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήγησε πως βλέπει τη Χαμάς ως μέρος ενός άξονα του κακού που προσπαθεί να σύρει τον πολιτισμό πίσω στον Μεσαίωνα. Είναι μια μάχη για την καρδιά και την ψυχή της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, υποστήριξε. «Πρέπει να έχουμε μια αποφασιστική νίκη εναντίον της Χαμάς», πρόσθεσε συγκρίνοντας την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου με το Ολοκαύτωμα.

Απαριθμώντας μάλιστα τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης, αναφέρθηκε στην σφαγή του Μπάμπιν Γιαρ και την Άννα Φρανκ. «Η Χαμάς σφάγιασε, η Χαμάς αποκεφάλισε, η Χαμάς έκαψε μωρά ζωντανά, η Χαμάς βίασε, η Χαμάς απήγαγε όμηρους».

«Όπως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γάλλοι υποστήριξαν την αντιναζιστική αντίσταση, σήμερα η διεθνής κοινότητα ενώνεται υπέρ του Ισραήλ», συνέχισε. «Η βαρβαρότητα της Χαμάς απειλεί τους Εβραίους, απειλεί τη Μέση Ανατολή, απειλεί την Ευρώπη, απειλεί τον κόσμο».

Μακρον: «Κοινός εχθρός»η τρομοκρατία- Διεθνής συνασπισμός κατά της Χαμάς

Από την πλευρά του, ο Μακρόν διεμήνυσε ότι το Ισραήλ δεν είναι μόνο του. Η τρομοκρατία είναι ένας «κοινός εχθρός» τόσο του Ισραήλ όσο και της Γαλλίας, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή. Κάλεσε μάλιστα συγκεκριμένα τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, και πρότεινε ο συνασπισμός που πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους, να πολεμήσει εναντίον της Χαμάς.

Ο Μακρόν κάλεσε επιπλέον για «αποφασιστική επανέναρξη» της παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Ανέφερε μάλιστα ότι θα συζητήσει αυτό το θέμα αργότερα την Τρίτη κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό