Skip to main content

Σλοβακία: Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Φίτσο, «παρακολουθεί» το Κρεμλίνο

REUTERS/Radovan Stoklasa

Δύο εβδομάδες προθεσμία θα έχει ο νικητής των εκλογών. Δηκτική δήλωση Πεσκόφ.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών του Σαββάτου, Ρόμπερτ Φίτσο.

«Το καθήκον του αρχηγού του κράτους είναι να σέβεται το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των θεσμικών μας οργάνων», δήλωσε η Ζουζάνα Τσαπούτοβα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ενόψει της επίσημης τελετής που θα αναμεταδοθεί από την τηλεόραση.

Ο Φίτσο ορίστηκε πρωθυπουργός και έλαβε δύο εβδομάδες προθεσμία για να διαπραγματευτεί τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του κόμματος του, το οποίο όμως δεν απέσπασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σλοβακία: Σε αναζήτηση συμμαχιών ο Φίτσο, με μεγάλο ερωτηματικό την στάση του στο Ουκρανικό

«Συμφωνήσαμε σε μια προθεσμία δύο εβδομάδων την οποία θα έχω στη διάθεσή μου για τον σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο Τσαπούτοβα, τονίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολη διαδικασία αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σχηματίσουμε κυβέρνηση.

Παρακολουθεί η Μόσχα

Η Μόσχα θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Σλοβακία μετά τη νίκη στις εκλογές του Σαββάτου του κόμματος υπό την ηγεσία του Ρόμπερτ Φίτσο, ενός πολιτικού που αντιτίθεται στη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κάθε πολιτικός στην Ευρώπη που σκέφτεται τα συμφέροντα της χώρας του χαρακτηρίζεται αμέσως ως φιλορώσος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters