Skip to main content

Σλοβακία: Σε αναζήτηση συμμαχιών ο Φίτσο, με μεγάλο ερωτηματικό την στάση του στο Ουκρανικό

REUTERS/Radovan Stoklasa

Ο Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018 μετά την δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ, ενός δημοσιογράφου που αποκάλυψε την κυβερνητική διαφθορά - κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία το Σάββατο.

Με τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, συναντάται η πρόεδρος Σουζάνα Τσαπούτοβα.

Το κόμμα SMER-SSD του επί 2 θητείες παλιότερα πρωθυπουργού, Φίτσο, που διεξήγαγε εκστρατεία με την υπόσχεση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ήρθε πρώτο με ποσοστό 22,94% των ψήφων.

Το φιλελεύθερο κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS) συγκέντρωσε ποσοστό 17,96% των ψήφων ενώ πέντε άλλα κόμματα κέρδισαν επίσης έδρες.

Μιας και δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή των 150 εδρών, ο Φίτσο αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ποιοι θα είναι όμως οι εταίροι του; Το Σλοβακικό Εθνικιστικό Κόμμα (SNS) και το Republika, που προέρχονται από ένα σλοβακικό νεοναζιστικό κίνημα και μάλιστα στελέχη τους αρνούνται να καταδικάσουν τον Χίτλερ, θέλουν να αμβλύνουν την εικόνα τους και να συγκυβερνήσουν με το SMER. Άλλωστε και ο ίδιος ο Φίτσο έχει ακολουθήσει μια ακροδεξιά ρητορική, όπως για παράδειγμα αναφορικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΚΤΙ+, αλλά και το μεταναστευτικό.

Τίθεται πλέον ένα διακύβευμα σοβαρό για τις Βρυξέλλες: τι θα κάνει η Σλοβακία με το Ουκρανικό. Ο Φίτσο πριν εκλεγεί είχε «σημαία» του, ότι «δεν πρόκειται να στείλουμε ξανά ούτε σφαίρα στην Ουκρανία». Και ήταν και το πρώτο που είπε όταν εξελέγη. Βέβαια δεν μένουν και πολλά όπλα να στείλει ακόμη η Σλοβακία στην Ουκρανία, αν και ήταν η πρώτη χώρα που της έστειλε αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Υπ’ όψιν, είναι κατά των κυρώσεων στη Μόσχα και κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Στην πρώτη του μετεκλογική δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις της Σλοβακίας με τις Βρυξέλλες ο ίδιος εμφανίστηκε επικριτικός, αλλά και καθησυχαστικός. «Πραγματικά δεν μου αρέσει το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει δική της θέση, αλλά άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ, το έχουμε ξαναπεί αυτό», επισημαίνει. «Υπάρχουν και άλλα πράγματα που δεν επικροτούμε, θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά εν καιρώ. Αλλά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό της Σλοβακίας, ούτε κατά ένα χιλιοστό, δεν υπάρχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο…»

Είναι ένα ερωτηματικό η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία, εφόσον τίθεται θέμα συνοχής πλέον. Ο Φίτσο μπορεί σε αυτόν τον τομέα να τα «βρει» με τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. Το «μάτι» των Βρυξελλών όμως είναι στραμμένο και στην Πολωνία, που έχει εκλογές σε 15 ημέρες.

«Η Σλοβακία και ο λαός της Σλοβακίας έχουν πιο σοβαρά προβλήματα από την Ουκρανία», είπε στη δήλωσή του μετά την εκλογή του. «Μόνο αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία είναι μία μεγάλη τραγωδία, για όλους. Αν το Smer σχηματίσει τελικά κυβέρνηση, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός δεν προέρχεται από τις τάξεις του, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε εντός της ΕΕ ώστε οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν».

Διαβάστε ακόμη