Skip to main content

Μεταναστευτικό: Κατά απόφασης δικαστηρίου η Μελόνι-«Ένα μέρος της Ιταλίας βοηθάει τις παράνομες αφίξεις»

REUTERS/Bernadett Szabo

«Έμεινα άναυδη», λέει για την απόφαση δικαστηρίου της Σικελίας- Πυρά προς άλλες χώρες.

«Έμεινα άναυδη όταν πληροφορήθηκα την απόφαση των δικαστή της Κατάνης». Με αυτή τη φράση η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αμφισβητεί, σε μακροσκελή ανάρτησή της, τις διατάξεις του δικαστηρίου της Σικελίας, στην οποία κρίνεται παράνομη η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών αιτούντων άσυλο σε κλειστό κέντρο παραμονής, όπως και ο νέος κανόνας που προβλέπει καταβολή εγγύησης σχεδόν 5.000 ευρώ για να μπορούν να μένουν, οι μετανάστες αυτοί, εκτός κλειστών δομών.

Η δικαστής Γιολάντα Αποστόλικο  δεν επικύρωσε την κράτηση τεσσάρων προσφύγων που φιλοξενήθηκαν στο κέντρο του Pozzallo επειδή η διάταξη «στερείται οποιασδήποτε εκτίμησης σε ατομική βάση των εκφραζόμενων αναγκών προστασίας, καθώς και της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας του μέτρου».

«Έμεινα άναυδη όταν πληροφορήθηκα την απόφαση των δικαστή της Κατάνης, που με ασύλληπτη αιτιολογία ( “τα σωματικά χαρακτηριστικά του μετανάστη, που κυνηγοί χρυσού στην Τυνησία θεωρούν κατάλληλα για την δραστηριότητά τους”) αφήνει και πάλι ελεύθερο έναν παράνομο μετανάστη, στον οποίο είχε ήδη κοινοποιηθεί απόφαση απέλασης, χαρακτηρίζοντας μονομερώς την Τυνησία μη ασφαλή χώρα (δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της δικαιοσύνης) και προχωρώντας σε επίθεση κατά των αποφάσεων μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μελόνι.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Θα συνεχίσουμε όμως να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα και τα σύνορα του ιταλικού κράτους. Χωρίς φόβο», προσθέτει.

Στη μακροσκελή ανάρτησή της για τη μετανάστευση, η Μελόνι χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις: «Είμαστε αντιμέτωποι με μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο, η οποία οφείλεται στην αστάθεια μεγάλων περιοχών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται κάθε μέρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή και να καταπολεμήσει την μαζική, παράνομη μετανάστευση».

Φυσικά – προσθέτει – «όλα γίνονται πολύ πιο δύσκολα αν εν τω μεταξύ άλλα κράτη λειτουργούν προς την εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση και αν ακόμη και ένα μέρος της Ιταλίας κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση. Και δεν μιλάω μόνο για την ιδεολογικοποιημένη αριστερά και το κύκλωμα που έχει συμφέροντα στον τομέα της υποδοχής», καταλήγει.