Skip to main content

Εμπραχίμ Ραΐσι: Oι σπουδές, οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και η προεδρία του Ιράν – Το προφίλ και η πορεία του

Iran’s Presidency/WANA via Reuters

Η τύχη του Ιρανού προέδρου παραμένει αυτή την ώρα άγνωστη

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν, όπου τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν το ελικόπτερο, το οποίο πραγματοποίησε «ανώμαλη προσγείωση» κατά την ιρανική κρατική τηλεόραση ή συνετρίβη σύμφωνα με άλλες εκδοχές. Σε αυτό επέβαιναν ο Ιρανός πρόεδρος, Ιμπραχήμ Ραΐσι, και άλλοι αξιωματούχοι, με τα ιρανικά μέσα να καλούν τους τηλεθεατές να προσευχηθούν για αυτούς.

Καμία άλλη επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει προς το παρόν για την τύχη του 63χρονου Ραΐσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ιράν – στη δεύτερη προσπάθειά του, το 2021 – για να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο αυταρχικά μονοπάτια, με αυστηρότερους νόμους περί ηθικής, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και στο χείλος του πολέμου με το Ισραήλ.

Στο διττό πολιτικό σύστημα του Ιράν, που χωρίζεται μεταξύ των αγιατολάδων και της κυβέρνησης, είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης και όχι ο πρόεδρος που έχει τον τελευταίο λόγο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Αλλά πολλοί βλέπουν τον Ραΐσι ως ισχυρό υποψήφιο για να διαδεχθεί τον μέντορά του, τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά τις κύριες πολιτικές του προέδρου.

Ιράν: Άγνωστη η τύχη του Ραΐσι – Η μαύρη σημαία σε λογαριασμό του Τelegram, που τροφοδότησε σενάρια

Η απώλεια του πατέρα του και οι σπουδές

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1960 σε οικογένεια κληρικών. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 5 ετών και η απώλεια αυτή τον σημάδεψε και πίεσε την οικογένεια, η οποία όμως φρόντισε για τις σπουδές του. Φοίτησε αρχικά σε θρησκευτικά σχολεία, αλλά πραγματοποίησε και σπουδές νομικής.

Από το Καράτζ στην Τεχεράνη

Το 1981 διορίστηκε εισαγγελέας του Καράτζ. Αργότερα διορίστηκε και Εισαγγελέας Χαμαντάν και υπηρέτησε και τις δύο θέσεις μαζί. Δραστηριοποιήθηκε ταυτόχρονα σε δύο πόλεις που απέχουν περισσότερο από 300 χιλιόμετρα η μία από την άλλη. Μετά από τέσσερις μήνες διορίστηκε εισαγγελέας της επαρχίας Χαμαντάν.

Το 1985 διορίστηκε αναπληρωτής εισαγγελέας της Τεχεράνης και μετακόμισε στην πρωτεύουσα. Μετά από τρία χρόνια και στις αρχές του 1988, τέθηκε υπό την εποπτεία του Ρουχολάχ Χομεϊνί και έλαβε ειδικές διατάξεις (ανεξάρτητες από το δικαστικό σώμα) από αυτόν για την αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων σε ορισμένες επαρχίες όπως το Λορεστάν, το Σεμνάν και το Κερμανσάχ.

Οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων

Ο Ραΐσι φέρεται να είναι ένα από τα τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στις εκτελέσεις Ιρανών πολιτικών κρατουμένων το 1988. Οι εκτελέσεις Ιρανών πολιτικών κρατουμένων ξεκίνησαν στις 19 Ιουλίου  και διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες. Η πλειονότητα των εκτελεσθέντων ήταν υποστηρικτές των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, αν και υποστηρικτές άλλων αριστερών φατριών, συμπεριλαμβανομένου του Φενταϊάν και του Κομμουνιστικού Κόμματος εκτελέστηκαν επίσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες οδηγήθηκαν με τη βία σε ιρανικά κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα και εκτελέστηκαν με εντολή που εκδόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν». Πολλοί από αυτούς υποβλήθηκαν πρώτα σε βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση.

Οι δολοφονίες αυτές έχουν περιγραφεί ως πολιτική εκκαθάριση χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιρανική ιστορία, τόσο ως προς το εύρος όσο και ως προς τη συγκάλυψη. Είναι γνωστό ότι κάποιοι εισαγγελείς συμμετείχαν στη λεγόμενη «επιτροπή θανάτου». Ο Ραΐσι δεν έχει ποτέ δημοσίως επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες, που τον ήθελαν να συμμετέχει σε αυτήν.

Ανώτερες θέσεις

Μετά το θάνατο του Χομεϊνί και την εκλογή του Αλί Χαμενεΐ ως νέου Ανώτατου Ηγέτη, ο Ραΐσι διορίστηκε εισαγγελέας της Τεχεράνης από τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της δικαιοσύνης Μοχάμαντ Γιαζντί. Άσκησε το αξίωμα για πέντε χρόνια από το 1989 έως το 1994. Το 1994 διορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου Γενικής Επιθεώρησης.

Από το 2004 έως το 2014, ο Ραΐσι υπηρέτησε ως Πρώτος Αναπληρωτής Διευθυντής Δικαιοσύνης του Ιράν. Το 2014 διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, θέση που κράτησε μέχρι το 2016, όταν παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την προεδρία. Στις προεδρικές εκλογές του 2017 ηττήθηκε από τον Ρουχανί, τον οποίο και δεν συνεχάρη ποτέ για την επανεκλογή του.

Το 2021 εξελέγη με ποσοστό 63%.