Skip to main content

Ιράν: Άγνωστη η τύχη του Ραΐσι – Η μαύρη σημαία σε λογαριασμό του Τelegram, που τροφοδότησε σενάρια

Λογαριασμός με το όνομα των Φρουρών της Επανάστασης - που όμως δεν είναι επίσημος - πρόσθεσε μία μαύρη σημαία στο προφίλ του

Κανένα ίχνος δεν έχει προς το παρόν βρεθεί από το ελικόπτερο, στο οποίο μετέβαιναν ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας. Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν την αποστολή των σωστικών συνεργείων.

Τα ιρανικά μέσα καλούν τους τηλεθεατές να προσευχηθούν για τον πρόεδρο Ραΐσι, την ώρα που κάποια ισραηλινά μέσα μετέδωσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι έχει σκοτωθεί.

Πριν από λίγη ώρα κυκλοφόρησε ευρέως η είδηση ότι οι Φρουροί της Επανάστασης (IRCG) πρόσθεσαν στον λογαριασμό τους στο Telegram μία μαύρη σημαία – προφανώς ως ένδειξη πένθους. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι IRGC δεν έχουν κανέναν επίσημο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχει επίσημος λογαριασμός των Φρουρών της Επανάστασης

Υπάρχουν κάποιοι λογαριασμοί που «συνδέονται χαλαρά» με αυτούς και χρησιμοποιούν το όνομά τους, αλλά κανείς εξ αυτών δεν είναι επίσημος και δεν μεταφέρει επίσημες πληροφορίες.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο «αντιμετώπισε δυσκολίες και αναγκάστηκε σε ανώμαλη προσγείωση», μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι λεπτομέρειες του τι συνέβη παραμένουν ασαφείς. Αλλά γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  • Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ραΐσι κατευθυνόταν προς την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά του Ιράν, αφού επέστρεφε από τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε τα φράγματα Qiz Qalasi και Khodaafarin.
  • Το ελικόπτερο ήταν ένα από τα τρία που ταξίδευαν σε μια συνοδεία
  • Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν λέει ότι οι διασώστες εξακολουθούν να προσπαθούν να φτάσουν στο σημείο, αλλά οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από τις κακές καιρικές συνθήκες
  • Ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Fars είπε ότι η ορατότητα στην ορεινή και δασώδη περιοχή ήταν μόλις πέντε μέτρα. Η περιοχή είναι περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ταμπρίζ.
  • Ο Ahmad Alirezabeigi, Ιρανός βουλευτής της πόλης Ταμπρίζ, λέει ότι τα σωστικά συνεργεία έκτακτης ανάγκης δεν έχουν βρει ακόμα τη θέση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο. Τα άλλα δύο ελικόπτερα της συνοδείας προσγειώθηκαν με ασφάλεια. (Διαβάστε περισσότερα για το τι έχει συμβεί εδώ).

Το προφίλ και η πορεία του Ραΐσι

Ο 63χρονου Ραΐσι, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν – στη δεύτερη προσπάθειά του, το 2021 – για να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο αυταρχικά μονοπάτια, με αυστηρότερους νόμους περί ηθικής, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και στο χείλος του πολέμου με το Ισραήλ.

Το όνομά του έχει επίσης συνδεθεί με τις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν εισαγγελέας. Οι εκτελέσεις Ιρανών πολιτικών κρατουμένων ξεκίνησαν στις 19 Ιουλίου 1988 και διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες. Η πλειονότητα των εκτελεσθέντων ήταν υποστηρικτές των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, αν και υποστηρικτές άλλων αριστερών φατριών, συμπεριλαμβανομένου του Φενταϊάν και του Κομμουνιστικού Κόμματος εκτελέστηκαν επίσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες οδηγήθηκαν με τη βία σε ιρανικά κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα και εκτελέστηκαν με εντολή που εκδόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν». Πολλοί από αυτούς υποβλήθηκαν πρώτα σε βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση.

Οι δολοφονίες αυτές έχουν περιγραφεί ως πολιτική εκκαθάριση χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιρανική ιστορία, τόσο ως προς το εύρος όσο και ως προς τη συγκάλυψη. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).