Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έχουν φύγει οι μισοί Αρμένιοι- Από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

REUTERS/Irakli Gedenidze

Πάνω από 65.000 πέρασαν τα σύνορα με την Αρμενία.

Πάνω από 65.000, δηλαδή πάνω από το μισό  και πλέον του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρασαν τα σύνορα με την Αρμενία, σε μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού στον Νότιο Καύκασο από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, μετά τη νίκη αστραπή του Αζερμπαϊτζάν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του θύλακα αυτού που είχε αποσχισθεί από την αζερική επικράτεια, πάνω από από 65.036 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει στην Αρμενία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Το Μπακού άνοιξε την Κυριακή τη μοναδική οδό που συνδέει το θύλακα με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ώθησε χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν καθώς έφθαναν αζέρικες δυνάμεις.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δύο εμπλακεί σε πόλεμο για τον θύλακα δύο φορές μέσα σε 30 χρόνια, με το Αζερμπαϊτζάν να ανακτά εκτάσεις εδάφους μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην τελευταία σύγκρουση, διάρκειας έξι εβδομάδων, το 2020.

Μιλώντας στο Reuters, Αρμένιοι του Καραμπάχ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση, αναφέροντας ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν σε μια περιοχή που είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν την ώρα μάλιστα που φοβούνται ότι το Reuters θα επιχειρήσει εθνοκάθαρση, κάτι που το Μπακού έχει επανειλημμένα απορρίψει ως ανοησίες.