Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αμνηστία σε όσους παραδώσουν τα όπλα δίνει το Αζερμπαϊτζάν

Φωτ. Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αμνηστία στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ που θα παραδώσουν τα όπλα σχεδιάζει να προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν, αν και κάποιες στρατιωτικές μονάδες έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν την αντίσταση, όπως δήλωσε σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησαν χθες, Πέμπτη, εγγυήσεις ασφαλείας προτού παραδώσουν τα όπλα, αφού το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έθεσε εκ νέου υπό τον έλεγχό του την αποσχισθείσα περιοχή, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 24 ωρών.

Ο Αλίεφ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι χάρη στη σιδηρά πυγμή του η ιδέα ενός ανεξάρτητου θύλακα πέρασε στην ιστορία και τώρα η περιοχή θα ζει «στον παράδεισο» ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Χικμέτ Χαζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου, ανέφερε στο Reuters ότι το Μπακού εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αμνηστία στους Αρμένιους μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που θα παραδώσουν τα όπλα τους. «Αναφορικά με τους πρώην στρατιωτικούς και μαχητές, αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, ακόμη και για αυτούς εξετάζουμε αμνηστία», επεσήμανε.

Τα δικαιώματα των Αρμένιων του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής τους στο Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε ο Χαζίεφ, ενώ σημείωσε ότι έχουν ζητήσει ανθρωπιστική στήριξη, πετρέλαιο και αέριο. Τρία φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας θα παραδοθούν στον θύλακα σήμερα, εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε κάποιες ομάδες του στρατού και μεμονωμένους αξιωματικούς να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν θα συμφωνήσουν με τους όρους μας και θα συνεχίσουν την αντίσταση», σημείωσε ο σύμβουλος του Αλίεφ. «Βλέπουμε επίσης κάποιες μικρές ομάδες να πηγαίνουν στα δάση», είπε. «Αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και μια μεγάλη πρόκληση ασφαλείας. Φυσικά θα εγείρει κάποιες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα», κατέληξε.

Έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες η Αρμενία

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι οι περισσότεροι θα μπορέσουν να παραμείνουν στον θύλακα. Στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου επεσήμανε ότι το Γερεβάν θα δεχθεί τους πρόσφυγες, αλλά μια μαζική μετεγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν είναι αδύνατο για τους Αρμένιους να παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αρμενία: Έτοιμη να υποδεχτεί 40.000 οικογένειες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως η πλειονότητα των κατοίκων του είναι Αρμένιοι. Πολλοί από τους 120.000 Αρμένιους του θύλακα εκτιμούν ότι τους έχει εγκαταλείψει η Ρωσία, η Δύση και η ίδια η Αρμενία, ενώ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι φοβούνται πως θα γίνουν στόχος διώξεων από τους Αζέρους.

Χωρίς συμφωνία οι πρώτες συνομιλίες

Υπενθυμίζεται ότι, δίχως να επιτευχθεί τελική συμφωνία -και εν μέσω καταγγελιών για παραβίαση της εκεχειρίας- ολοκληρώθηκαν χθες, Πέμπτη, στην πόλη Γέβλαχ οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, μέσα σε 24 ώρες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 400. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δύο Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, όταν το όχημά τους έγινε στόχος πυρών.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χωρίς συμφωνία οι πρώτες συνομιλίες – Εγγυήσεις ασφαλείας ζητούν οι Αρμένιοι

Ρωσία: Κατέγραψε πέντε παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

Πέντε παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέγραψε η Ρωσία, την επομένη της έναρξης εφαρμογής της στο πλαίσιο της συνθηκολόγησης των Αρμενίων αυτονομιστών απέναντι στην επίθεση αστραπή του Αζερμπαϊτζάν.