Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χωρίς συμφωνία οι πρώτες συνομιλίες – Εγγυήσεις ασφαλείας ζητούν οι Αρμένιοι

Φωτ. REUTERS/Irakli Gedenidze

Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων, θα πρέπει ακόμη να τύχουν επεξεργασίας

Δίχως να επιτευχθεί τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν στην πόλη Γέβλαχ οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας περιφέρειας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.

Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων, θα πρέπει ακόμη να τύχουν επεξεργασίας, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας.

Βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το περίγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες από το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν. Ωστόσο, η πλευρά των Αρμενίων ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει στην Αρμενία προσχέδιο συμφωνίας για ειρήνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το Μπακού αναμένει την αντίδραση των αρμενικών αρχών, είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι, μέσα σε 24 ώρες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 400. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δύο Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, όταν το όχημά τους έγινε στόχος πυρών

«Συγγνώμη» σε Πούτιν

Στο μεταξύ, ο Αζέρος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατο των δύο Ρώσων στρατιωτών, μελών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ίδια πηγή δήλωσε πως ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιφέρεια.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνομιλίες εν μέσω κατηγοριών για παραβίαση της εκεχειρίας – Στήριξη Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν

Οι Αρμένιοι κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας

Πάντως, μετά την έναρξη των συνομιλιών, οι Αρμένιοι  του Ναγκόρνο Καραμπάχ διατύπωσαν κατηγορίες σε βάρος του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας. Από την πλευρά του, το Μπακού αρνήθηκε ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πυροβολισμοί ακούστηκαν στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Ο δρόμος για την ειρήνη «δεν είναι εύκολος», αλλά «πρέπει να τον ακολουθήσουμε»

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε σήμερα τη χώρα του να ακολουθήσει «τον δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.

Ο Πασινιάν δεν έκανε στην ομιλία του καμιά άμεση αναφορά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ανακατάληψη του οποίου από τους Αζέρους έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση του.

Στήριξη Ερντογάν σε Αζερμπαϊτζάν

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Αζερμπαϊτζάν: «Θα μετατρέψουμε το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε παράδεισο»- Σταματά την επίθεση μετά την εκεχειρία

Η Τουρκία λέει πως δεν είχε άμεσο ρόλο

Πάντως, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«’Ήταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. «Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης πως ένα κοινό τουρκορωσικό κέντρο επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί και να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ