Skip to main content

Αζερμπαιτζάν: Διέρρηξε γραμμές άμυνας των αυτονομιστών στο Καραμπάχ

REUTERS/Artem Mikryukov

Μπακού: Συνομιλίες με εθνοτικά αρμενικές αρχές του Καραμπάχ «μόνο αφού αυτές υψώσουν λευκή σημαία και αφοπλιστούν».

Γραμμές άμυνας των αυτονομιστικών αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχουν διαρρήξει οι αζέρικες δυνάμεις, και είναι αποφασισμένες να εκπληρώσουν τους στρατηγικούς τους στόχους, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Χατζίεφ ανέφερε ότι το Μπακού θα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τις εθνοτικά αρμενικές αρχές του Καραμπάχ μόνο αφού αυτές υψώσουν λευκή σημαία και αφοπλιστούν. Συμπλήρωσε ότι το Μπακού δεν έχει στρατιωτικούς στόχους στη γειτονική Αρμενία. «Οι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν αποκλειστικά σε κυρίαρχα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», είπε, σημειώνοντας ότι το Μπακού παραμένει δεσμευμένο στην ατζέντα της ειρήνης παρά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα στην περιοχή.

«Η πρόθεση του Αζερμπαϊτζάν είναι να κλείσει ένα κεφάλαιο έχθρας και αντιπαράθεσης», είπε. «Φτάνει πια. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε να έχουμε τέτοιες ένοπλες δυνάμεις στην επικράτειά και επίσης ένα σύστημα που, σε καθημερινή βάση, αμφισβητεί την ασφάλεια και την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν», υπογράμμισε.

Παράλληλα είπε ότι το Μπακού πιστεύει ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα στον θύλακα, θα επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο να διασφαλίσει την πλήρη κυριαρχία στο αζέρικο έδαφος.

Ο Αζέρος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι το Μπακού ειδοποίησε τη Ρωσία και την Τουρκία «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη της επιχείρησής του.

Οι Ρώσοι απομακρύνουν αμάχους

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ρωσικές ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απομακρύνουν αμάχους από τις «πιο επικίνδυνες περιοχές» του θύλακα.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις απηύθυναν έκκληση για «άμεση» εκεχειρία στην περιοχή.

«Μέσα στην ημέρα, 469 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 185 παιδιά, μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία που βρίσκεται το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Μέλη του ιατρικού προσωπικού… παρείχαν βοήθεια σε εννέα τραυματίες πολίτες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά», υπογράμμισε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ