Skip to main content

Κρεμλίνο: Στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν- «Ίσως συναντηθεί με τον Πούτιν»

KCNA via REUTERS

Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω ανησυχιών στη Δύση ότι η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα που θα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Την είδηση ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναχωρήσει για τη Ρωσία επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες θα «συναντηθούν και θα έχουν συνομιλίες», χωρίς να δίδονται λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος στην είδηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα έχουν συνομιλίες.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ένα ετήσιο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου στην πανεπιστημιούπολη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ. Άλλωστε το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν έφτασε στο Βλαδιβοστόκ για διήμερη επίσκεψη στο φόρουμ.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τη Ρωσία ήταν τον Απρίλιο του 2019. Τότε είχε συναντήσει τον Πούτιν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κιμ στο εξωτερικό σε τέσσερα χρόνια και το πρώτο του ταξίδι μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω ανησυχιών στη Δύση ότι η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα που θα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει πληροφορίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να αγοράσει επιπλέον βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα για να στηρίξει την αμυντική της βιομηχανική βάση.​​  Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει επίσης ότι οι δύο χώρες προγραμματίζουν συνάντηση μεταξύ των ηγετών τους που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

Σχολιάζοντας τότε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα «θα πληρώσει το τίμημα» για την παροχή όπλων στη Ρωσία για χρήση τους στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για προμήθεια όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι προμηθεύει με εξοπλισμό τη Ρωσία. Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι προμήθευε με βλήματα πυροβολικού στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner.