Skip to main content

Τέξας: Αποζημίωση 1,2 δισ. δολ. για revenge porn

Καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας το ορκωτό δικαστήριο θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα

Ορκωτό δικαστήριο του Τέξας όρισε αποζημίωση 1,2 δισ. δολαρίων σε γυναίκα που αποδείχθηκε ότι ήταν θύμα εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).

Η γυναίκα, που είναι γνωστή μόνο από με αρχικά DL στα έγγραφα του δικαστηρίου, είχε μηνύσει τον πρώην φίλο της, το 2022, κατηγορώντας τον ότι ανήρτησε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες της σε ιδιαίτερες στιγμές, προκειμένου να την διαπομπεύσει δημοσίως μετά τον χωρισμό τους. Οι δικηγόροι της χαιρέτισαν την απόφαση ως μεγάλη νίκη για τα θύματα «της βασισμένης σε εικόνα σεξουαλικής κακοποίησης».

«Ενώ το ποσό σε αυτή την υπόθεση είναι μάλλον απίθανο να ανακτηθεί, η ετυμηγορία δίνει στην DL πίσω το καλό της όνομα», σχολίασε ο Μπράντφορντ Γκίλντ, συνήγορος του θύματος.  «Ελπίζουμε ότι το συγκλονιστικό ποσό αυτής της ετυμηγορίας στέλνει ένα μήνυμα αποτροπής και αποθαρρύνει άλλους από το να εμπλακούν σε αυτήν την απεχθή δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι είχαν αρχικά ζητήσει από τους ενόρκους 100 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Παρακολουθούσε όλες τις συσκευές της και το σπίτι της

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η γυναίκα και ο πρώην φίλος της άρχισαν να βγαίνουν το 2016. Η γυναίκα είχε μοιραστεί προσωπικές φωτογραφίες της με τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της σχέσης. Μετά από έναν χωρισμό το 2021, κατηγορείται ότι δημοσίευσε τις φωτογραφίες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους ενηλίκων χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Φέρεται να έστειλε συνδέσμους των φωτογραφιών στους φίλους και την οικογένειά της μέσω ενός δημοσίως προσβάσιμου φακέλου Dropbox.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι είχε πρόσβαση στο τηλέφωνό της, στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο email της, καθώς και στο σύστημα κάμερας στο σπίτι της μητέρας της, το οποίο χρησιμοποιούσε για να την κατασκοπεύει.

Κάποια στιγμή, ο κατηγορούμενος φέρεται να έστειλε στη γυναίκα ένα μήνυμα: «Θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου προσπαθώντας και αποτυγχάνοντας να σβήσεις τον εαυτό σου από το Διαδίκτυο. Όλοι όσοι συναντήσεις ποτέ θα ακούσουν την ιστορία και θα ψάξουν. Καλό κυνήγι”

Οι δικηγόροι της γυναίκας είπαν στο δικαστήριο ότι ο πρώην φίλος της δημοσίευσε τις φωτογραφίες «για να προκαλέσει έναν συνδυασμό ψυχολογικής κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης». Εκείνος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και είχε δικηγόρο για να τον εκπροσωπήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η αποζημίωση και άλλα παραδείγματα διακανονισμών

Ο καταδικασθείς καλείται να πληρώσει στη γυναίκα 200 εκατομμύρια δολάρια για ψυχική οδύνη καθώς και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για «παραδειγματική αποζημίωση».

Στο παρελθόν έχουν επιτευχθεί σημαντικοί διακανονισμοί σε υποθέσεις revenge porn των ΗΠΑ, που ποτέ όμως δεν ξεπέρασαν το ύψος μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.  Το 2018, μια γυναίκα από την Καλιφόρνια εξασφάλισε αποζημίωση 6,8 εκατ. δολαρίων όταν ο πρώην σύντροφός της μοιράστηκε ξεκάθαρες φωτογραφίες της σε ιστοτόπους με πορνογραφικό υλικό.

Το 2016, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί ανέφεραν ότι ήταν θύματα μη συναινετικής -ή εκδικητικής- πορνογραφίας. Στη συντριπτική πλειονότητα ήταν γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών, σύμφωνα με έρευνα της εποχής του Ινστιτούτου Έρευνας Data & Society.

Όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ, με εξαίρεση τη Μασαχουσέτη και τη Νότια Καρολίνα, έχουν θεσπίσει νόμους κατά του revenge porn.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC