Skip to main content

Πλήγμα του Κίεβου σε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ουκρανία

Η Ουκρανία είχε πλήξει την ίδια γέφυρα και τον Ιούνιο

Καταστροφές από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα υπέστη η γέφυρα Χόνχαρ στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον διορισμένο από την Μόσχα ηγέτη της περιοχής Σεργκέι Αξιόνοφ.

Σύμφωνα με τον -επίσης διορισμένο από τη Μόσχα- κυβερνήτη της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο, αγγλογαλλικός πύραυλος Storm-Shadow έπληξε τη γέφυρα, μία από τις τρεις οδικές διασυνδέσεις της Κριμαίας με την Ουκρανία. Ο Σάλντο δεν παρουσίασε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η γέφυρα παραμένει κλειστή για επισκευές.

Τον Ιούνιο η Ουκρανία έπληξε την ίδια γέφυρα, την οποία χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός για τις μετακινήσεις του από την Κριμαία προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, τα οποία ελέγχει η Μόσχα.

Καταρρίφθηκε ουκρανικό drone κοντά στη Μόσχα

Το πρωί, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανάφερε ότι εχθρικό drone καταστράφηκε από την αντιαεροπορική άμυνα καθώς προσέγγιζε σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ ένα από τα αεροδρόμια της πόλης ανέστειλε τις πτήσεις του.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε μία ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι η κατάρριψη του ουκρανικού drone έγινε πάνω από το Ποντόλσκ που βρίσκεται περιφερειακά και νότια της Μόσχας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σκοπό να κλιμακώσουν τις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών στόχων έπειτα από σειρά «επιτυχών» πληγμάτων, διεμήνυσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ χθες Σάββατο.

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, ρωσικό δεξαμενόπλοιο επλήγη από ναυτικό drone στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ρωσικό αποβατικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας επλήγη επίσης από ουκρανικό ναυτικό drone προχθές Παρασκευή στη Ναβαρασίσκ.

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και UAVs

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξαπέλυσε στη διάρκεια τη νύκτας επίθεση κατά κύματα εναντίον της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών καθώς και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ τουλάχιστον 10 πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν την αντιαεροπορική άμυνα.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν ουκρανικές αεροπορικές βάσεις στις περιοχές Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι επιδρομές έγιναν στη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, οι βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέστρεψε 30 από συνολικά 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας η Ρωσία, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, όμως δεν αποκάλυψε άλλες πληροφορίες γι’ αυτούς.

Μόσχα: Καταδικασμένη η προσπάθεια της Δύσης

Στο μεταξύ, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας με στόχο τον καθορισμό αρχών για μία ειρηνική επίλυση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μία καταδικασμένη προσπάθεια της Δύσης, προκειμένου ο Παγκόσμιος Νότος να συνταχθεί με την πλευρά του Κιέβου.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 40 χώρες συμμετέχουν στη διήμερη διάσκεψη, η οποία, αποτελεί μερικώς μία προσπάθεια της Ουκρανίας να οικοδομήσει ένα πλαίσιο υποστήριξης πέραν των δυτικών συμμάχων της, προσεγγίζοντας τις χώρες που ήταν επιφυλακτικές να πάρουν θέση ως προς την πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.

Ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την διεθνή συνάντηση ως «μία αντανάκλαση της προσπάθειας που κάνει η Δύση για τη συνέχιση άκαρπων και καταδικασμένων προσπαθειών κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα, του Παγκόσμιου Νότου, αν όχι συνολικά, για την υποστήριξη της λεγόμενης φόρμουλας του Ζελένσκι, η οποία είναι καταδικασμένη και μη βιώσιμη από την αρχή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικά αντίποινα μετά τα ουκρανικά πλήγματα στη Μαύρη Θάλασσα – Νεκροί και τραυματίες σε κέντρο μεταγγίσεων