Skip to main content

Ρωσικά αντίποινα μετά τα ουκρανικά πλήγματα στη Μαύρη Θάλασσα – Νεκροί και τραυματίες σε κέντρο μεταγγίσεων

Νέα επίθεση με ρωσικούς πυραύλους έγινε εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Ρωσία έπληξε κέντρο μεταγγίσεων αίματος στο Κουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

«Αυτό το έγκλημα πολέμου τα λέει όλα για τη ρωσική επιθετικότητα. Κτήνη που καταστρέφουν όλα όσα απλώς επιτρέπουν να ζήσει κανείς», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά.

Νωρίτερα, ο κ. Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα κτήρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich, στην περιοχή του Χμελνίτσκι της Ουκρανίας. «Μια νέα επίθεση με ρωσικούς πυραύλους έγινε εναντίον της χώρας μας. Έπληξαν τη Motor Sich και την περιοχή του Χμελνίτσκι» ανέφερε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του.

Το εργοστάσιο της Motor Sich στη Ζαπορίζια είχε χτυπηθεί από τους Ρώσους λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πέρσι το φθινόπωρο το ουκρανικό κράτος εθνικοποίησε την εταιρεία η οποία κατασκευάζει κυρίως μηχανές για αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal και πυραύλους πλεύσης Kalibr, «ορισμένοι εκ των οποίων καταρρίφθηκαν».

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Ζαπορίζια, σε μια περιοχή που ελέγχεται εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί αν τα ρωσικά πλήγματα είχαν ως στόχο την έδρα της Motor Sich.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής αυτής, ο Γιούρι Μαλάτσκο, ανέφερε μέσω του Telegram ότι η ρωσική επίθεση είχε ως στόχο μια ζώνη στην περιφέρεια της πόλης και ότι προκλήθηκε πυρκαγιά. Διευκρίνισε ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» για τυχόν θύματα, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών.

Η περιοχή του Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το μέτωπο, μπαίνει συχνά στο στόχαστρο της Ρωσίας. Στην περιοχή αυτήν βρίσκεται κυρίως ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ρωσικές απειλές για αντίποινα

Είχαν προηγηθεί ρωσικές απειλές για αντίποινα και για «οικολογική καταστροφή», μετά το ουκρανικό πλήγμα με drone σε εμπορικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Κερτς, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Χθες, Παρασκευή, ουκρανικό θαλάσσιο drone έπληξε ρωσικό πολεμικό πλοίο σε βάση στη Μαύρη Θάλασσα, στο Νοβοροσίσκ. Η επιχείρηση ήταν «επιτυχημένη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στους κόλπους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας SBU. «Ο στόχος ήταν να καταδειχθεί πως η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε ρωσικό πολεμικό πλοίο σ’ αυτή τη ζώνη», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Ουκρανία: Σε «περιοχή πολεμικού κινδύνου» 6 ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα

Έξι ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται σε «περιοχή πολεμικού κινδύνου», προειδοποίησε στο μεταξύ η ουκρανική υπηρεσία για τη ναυτιλία και τις υδρογραφικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι η προειδοποίηση ισχύει για τα λιμάνια:

  • της Ανάπα,
  • του Νοβοροσίσκ,
  • του Γκελεντζίκ,
  • του Τουάπσε,
  • του Σότσι,
  • του Ταμάν.

Σαουδική Αραβία – Ουκρανία: Άρχισαν οι συνομιλίες

Σήμερα, Σάββατο, άρχισαν στην Τζέντα οι συνομιλίες που φιλοξενεί η Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διήμερη διάσκεψη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διπλωματικών κινήσεων της Ουκρανίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης πέραν του πυρήνα της βασικής υποστήριξης που έχει από τη Δύση, μέσω της προσέγγισης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου που ήταν αρνητικές ως προς την υποστήριξη κάποιας πλευράς, στην πολεμική διαμάχη που έπληξε την παγκόσμια οικονομία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την κατάρτιση μιας κοινής ανακοίνωσης. Ωστόσο, ο Ουκρανός απεσταλμένος στην αναφερόμενη διάσκεψη δήλωσε ότι η συζήτηση «θα είναι δύσκολη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters