Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Αυξάνονται κατά 15 οι ευρωβουλευτές, 720 πλέον οι έδρες

Κερδισμένες Γαλλία, Ισπανία, Κάτω Χώρες

Κατά 15 αυξάνεται ο αριθμός των ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, αφού οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με το μέγεθος και τη μορφή της σύνθεσής του.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι η Γαλλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες, καθώς κάθε μία από αυτές τις χώρες θα έχει δύο ευρωβουλευτές επιπλέον, ενώ οι χώρες που θα προσθέσουν έναν ακόμη είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Ιρλανδία και η Δανία, σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ με ημερομηνία 26 Ιουλίου. Καμία χώρα δεν θα χάσει καμία έδρα.

Οι αλλαγές – οι οποίες χρειάζονται ακόμη επίσημη νομική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ίδιο το Κοινοβούλιο – θα αυξήσουν τον αριθμό των εδρών από 705 σε 720 μεταξύ 2024 και 2029.

Το Κοινοβούλιο – το οποίο δεν έχει την εξουσία να αποφασίζει μόνο του για τη σύνθεσή του – είχε σχεδιάσει ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήμα για τον εαυτό του, το οποίο θα έφερνε την αύξηση σε μόνο 716. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Πολωνία κέρδισαν τα επιχειρήματα για την προσθήκη τεσσάρων εδρών γι’ αυτές επιπλέον.