Skip to main content

Ινδία: Σχεδόν 100 νεκροί στα βόρεια της χώρας που πλήττεται από καύσωνα

REUTERS/Anushree Fadnavis

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα κόκκινη προειδοποίηση

Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βόρειο τμήμα της Ινδίας που πλήττεται από καύσωνα τις τελευταίες ημέρες.

Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, ενώ ακόμη 42 άνθρωποι πέθαναν στο γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα κόκκινη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων των κρατιδίων Ουτάρ Πραντές και Μπιχάρ. Η θερμοκρασία πλησίασε τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η κυβέρνηση επεσήμανε ότι ερευνά τα αίτια θανάτων που καταγράφηκαν σε διάστημα τριών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα στην περιφέρεια Μπάλια του Ουτάρ Πραντές, περίπου 970 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί. «Θάνατοι καταγράφηκαν στην περιφέρεια αλλά είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν οφείλονται στον καύσωνα», δήλωσε ο Ραβίντρα Κούμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφέρειας, χωρίς να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών. «Λίγοι από τους θανάτους συνδέονται με τα γηρατειά, ενώ κάποιοι έχουν άλλα αίτια. Δεν υπάρχουν απτά στοιχεία ότι οφείλονται στη ζέστη», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές απέπεμψε τον επικεφαλής του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της Μπάλια, τον Ντιουακάρ Σινγκ, επειδή δήλωσε ότι οι θάνατοι οφείλονταν στον καύσωνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κρατιδίου, ο Μπραζές Πατάκ, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Σινγκ απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή έκανε «ανεύθυνες δηλώσεις».

Την ώρα που το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί σε κάποιες περιοχές της Ινδίας τη Δευτέρα, άλλες περιοχές στο βορειοανατολικό κρατίδιο Άσαμ έχουν σημειωθεί σοβαρές πλημμύρες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters