Skip to main content

Ιρλανδία: Προειδοποιητική ετικέτα για την υγεία σε αλκοολούχα ποτά

Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις χρόνος να προετοιμαστούν για τις αλλαγές

Την υποχρεωτική εισαγωγή ετικετών προειδοποίησης για την υγεία σε αλκοολούχα ποτά αποφάσισε η Ιρλανδία, χτυπώντας «καμπανάκι» για τη σύνδεσή τους με καρκίνο, ηπατικές νόσους και τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι νέοι κανονισμοί, που υπογράφηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Στίβεν Ντόνελι, θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις χρόνος να προετοιμαστούν για τις αλλαγές. Οι ετικέτες θα ενημερώνουν επίσης τους καταναλωτές για την περιεκτικότητα των ποτών σε θερμίδες και αλκοόλ.

Άλλες χώρες έχουν εισάγει επίσης ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία σε αλκοολούχα προϊόντα, παρόμοιες με αυτές που τοποθετούνται στις συσκευασίες των τσιγάρων και προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία.

Οι κανονισμοί της Ιρλανδίας ωστόσο προορίζονται να είναι πιο ολοκληρωμένοι.

«Αυτός ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να δώσει σε όλους μας ως καταναλωτές καλύτερη κατανόηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ» δήλωσε ο Ντόνελι. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει αυτό το βήμα» είπε.

Όπως ανέφερε, με τον νόμο αυτόν οι κανονισμοί που ισχύουν για συσκευασίες άλλων προϊόντων τροφίμων και ποτών θα ισχύουν και για συσκευασίες αλκοολούχων.

Η απόφαση αυτή του Δουβλίνου έχει οδηγήσει πολυάριθμους από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ιρλανδίας να εκφράσουν την ανησυχία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουν ταχθεί ενάντια στην κίνηση αυτή της Ιρλανδίας.

Απηχώντας τις διαμαρτυρίες των Ιταλών οινοπαραγωγών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε στις αρχές του χρόνου «παράλογο» αυτό το σχέδιο της Ιρλανδίας να εισάγει ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία σε αλκοολούχα ποτά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters