Skip to main content

Τουρκικές εκλογές: Κι επισήμως β’ γύρος στις 28 Μαΐου – Τα τελικά ποσοστά Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

REUTERS/Hannah McKay

Τι ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου.

Σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου, οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο επικεφαλής του ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου.

Βάσει των αποτελεσμάτων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,51%, έναντι 44,88% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων.

Εκλογές στην Τουρκία: Τι σημαίνει η πιθανή επανεκλογή Ερντογάν για Ελλάδα, Δύση και οικονομία

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από την αντιπολίτευση ότι δεν έχουν προσμετρηθεί οι ψήφοι σε πολλές εκατοντάδες εκλογικά τμήματα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη λόγω ενστάσεων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Στις τουρκικές κάλπες προσήλθαν 54.96.402 ψηφοφόροι, με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο 88,67%.

Σύμφωνα με τον εκλογικό χάρτη, o Ερντογάν επικράτησε στην κεντρικές περιοχές της χώρας αλλά ηττήθηκε από τον Κιλιτσντάρογλου στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε ενώπιον των υποστηρικτών του τα ξημερώματα και δήλωσε ότι έχει «σαφές πλεονέκτημα» έναντι του κύριου αντιπάλου του. Ο πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη» και συνεχάρη τον τουρκικό λαό για τη «δημοκρατική του ωριμότητα».

Τουρκικές εκλογές: Γιατί οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την κυβερνητική συμμαχία ότι «μπλοκάρει τη λαϊκή βούληση μέσω ενστάσεων» και ισχυρίστηκε ότι το σύστημα έχει «μπλοκαριστεί» από το κυβερνών κόμμα, με επανειλημμένες ενστάσεις στις κάλπες όπου οι ψήφοι της Εθνικής Συμμαχίας είναι πολύ περισσότερες.

Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης: Μίνι κραχ για τις τράπεζες

Με ισχυρότατες αναταράξεις άνοιξε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την επομένη της κάλπης.

Ο Ερντογάν καβάλα στ’ άλογο 

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος ο γενικός δείκτης BIST -100 κατέγραφε απώλειες 6,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε 9,6%.

Οι συναλλαγές διεκόπησαν για λίγο και όταν επαναλήφθησαν οι απώλειες του βασικού δείκτη περιορίστηκαν κοντά στο 4,5%, με τις τραπεζικές μετοχές ωστόσο να εξακολουθούν να δέχονται σφυροκόπημα.