Skip to main content

Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης: Μίνι κραχ για τις τράπεζες μετά τις εκλογές

Βουτιά σχεδόν 10% για τις τραπεζικές μετοχές με το «καλημέρα». Υπό πίεση και η τουρκική λίρα.

Με ισχυρότατες αναταράξεις άνοιξε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την επομένη της κάλπης, που οδηγεί σε δεύτερο γύρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει το προβάδισμα. Στις 10:30 ώρα Ελλάδος ο γενικός δείκτης BIST -100 κατέγραφε απώλειες 6,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε 9,6%. Οι συναλλαγές διεκόπησαν για λίγο και όταν επαναλήφθησαν οι απώλειες του βασικού δείκτη περιορίστηκαν κοντά στο 4,5%, με τις τραπεζικές μετοχές ωστόσο να εξακολουθούν να δέχονται σφυροκόπημα.

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν νικητή από τον πρώτο γύρο, ώστε να μην παραταθεί η περίοδος της πολιτικής έντασης στη χώρα. Δεν είναι επίσης μυστικό ότι πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να δουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νικητή, αφού ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν είχε υποσχεθεί να εγκαταλείψει τα Erdoganomics και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε αυξήσεις επιτοκίων για πιο αποτελεσματική μάχη κατά του πληθωρισμού, που κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και λυγίζει το τουρκικό νόμισμα. Επί διακυβέρνησης Ερντογάν – ο οποίος αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων», τα επιτόκια έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ οι τιμές καταναλωτή καλπάζουν. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 80% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων λίρα και ομόλογα

Σήμερα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρεί στις 19,7 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο από περίπου 19,6 λίρες χθες και πολύ κοντά στο ναδίρ των 19,8 λιρών ανά δολάριο, στο οποίο είχε διολισθήσει μετά τον διπλό φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Τα αποτιμώμενα σε δολάριο ομόλογα της Τουρκίας είδαν την τιμή τους να υποχωρεί περισσότερο από 5 σεντ και τις αποδόσεις να εκτινάσσονται στα ύψη. Το 5ετες CDS (ασφάλιστρο κινδύνου) έκανε άλμα 105 μονάδων βάσης, στις 597 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Οι προεδρικές εκλογές στη χώρα των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων θα καθορίσουν όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσει την οξύτατη κρίση κόστους ζωής. Την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα επιδίδονταν σε ράλι, όταν αποσύρθηκε από την κούρσα της προεδρίας ο Μουχαρέμ Ιντζέ, πιστεύοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη νίκη στον Κιλιτσντάρογλου.

Ζοφερές προβλέψεις για το τουρκικό νόμισμα

Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες 5% από τις αρχές του έτους και έχει χάσει το 95% της αξίας της την τελευταία δεκαετία. Οι πιέσεις εντάθηκαν αισθητά τον τελευταίο χρόνο εν μέσω του εκρηκτικού πληθωρισμού και της επιμονής του Ερντογάν σε ανορθόδοξες πολιτικές και εμπρηστική ρητορική. Η JPMorgan Chase θεωρεί ότι ο κατήφορος αυτός θα έχει συνέχεια. Βλέπει συγκεκριμένα το τουρκικό νόμισμα στις 24 – 25 λίρες ανά δολάριο. Η Goldman Sachs σε πρόσφατο σημείωμα ότι ποντάρει σε υποτίμηση έως και 50% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.