Skip to main content

Εκλογές στην Τουρκία: Σε ποιες περιοχές επικράτησαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν επικράτησε στην κεντρικές περιοχές της χώρας. Ηττήθηκε σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη.

Για την τελική μονομαχία σε 14 ημέρες ακονίζουν ήδη τα ξίφη τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος  Ερντογάν διέψευσε μεν τις δημοσκοπήσεις και προσέγγισε το 50%, αλλά θα υποχρεωθεί για πρώτη φορά να πάει σε δεύτερο γύρο την Κυριακή 28 Μαίου.

Με καταμετρημένο λίγο πάνω από το 99% των ψήφων στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής του εκλογικού συμβουλίου της χώρας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αχμέτ Γενέρ, ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει συγκεντρώσει το 44,96% των ψήφων και ο τρίτος υποψήφιος, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν, το 5,2% των ψήφων.

Για την ιστορία, στις τουρκικές κάλπες προσήλθαν 54.96.402 ψηφοφόροι, με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο 88,67%. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 26.576.075 ψήφους και ο Κιλιτσντλάρογλου 24 .238.019 ψήφους. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν απέσπασε το 5,2% και  2.815.074 ψήφους και ο Μουχαρέμ Ιντζέ-αν και είχε  αποσυρθεί, το όνομά του παρέμεινε στα τυπωμένα από καιρό ψηφοδέλτια- έλαβε 0,43% και  231.149 ψήφους.

«Η διαφορά που χωρίζει τον Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου είναι 2.338.056 ψήφοι ,που αν και μεγάλη  θα μπορούσε να καλυφθεί από τις ψήφους του Σινάν Ογάν και του Ιντζέ» τονίζει στη Ναυτεμπορική γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος.Ο Σινάν Ογκάν, που είχε αποχωρήσει από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα  MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί χωρίς να διευκρινίσει ποιον θα στηρίξει. Ηδη πάντως, ο Κιλιτσντάρογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σινάν Ογάν, χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες.

Τουρκικές εκλογές: Στις 28/5 ο πρόεδρος – Προβάδισμα Ερντογάν, καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Ο εκλογικός χάρτης

Σύμφωνα με τον εκλογικό χάρτη, o Ερντογάν επικράτησε στην κεντρικές περιοχές της χώρας αλλά ηττήθηκε από τον Κιλιτσντάρογλου στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Anadolu Agency

Στην Κωνσταντινούπολη, προπύργιο του AKP μέχρι το 2019, ο Κιλιτσντάρογλου απέσπασε το 48,54% έναντι 46,7% του Ερντογάν.

Στην Άγκυρα, την οποία ο πρόεδρος είχε κερδίσει με 51,5% των ψήφων το 2018, ήρθε πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου με 47,32% ,έναντι 46% του απερχόμενου προέδρου.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης ήρθε πρώτος σε τρεις επαρχίες της Ανατολικής Θράκης, στο Τσανάκαλε, το Μπαλίκεσιρ, την Μερσίνα και τα Αδανα.

Πρωτιές στις γενέτειρες

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έχουν επίσης να επιδείξουν μεγάλες πρωτιές στις γενέτειρές τους. Ο Ερντογάν έλαβε στο Ρίζε, στην πόλη που γεννήθηκε πριν 69 χρόνια, το 72,81%,έναντι 22% του Κιλιτσντάρογλου.

Αντίθετα, στο Τουντσελί, τη γενέτειρα του Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έλαβε το 80,26% και ο Ερντογάν το 16,20.

Στο Ιγκντίρ, την πατρίδα του τρίτου υποψηφίου για την προεδρία, Σινάν Ογάν, ήρθε πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου με 62,55% και ο Ερντογάν δεύτερος με 25,30%