Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ επαφών Κίνας για «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης

REUTERS/Sofiia Gatilova

Ο Λι Χούι, πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, θα πραγματοποιήσει πολυήμερο ταξίδι στην Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Στο Κίεβο θα βρίσκεται την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Μαΐου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χούι, ο οποίος έχει οριστεί αρμόδιος για να συζητήσει τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Θα βρίσκεται στο Κίεβο στις 16 και τις 17 Μαΐου», δήλωσε ο αξιωματούχος, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Λι Χούι, πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, θα πραγματοποιήσει πολυήμερο ταξίδι στην Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, με στόχο, σύμφωνα με το Πεκίνο, να συζητηθεί μια «πολιτική διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης.

Η Κίνα κατέθεσε τον Φεβρουάριο πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έχοντας εκφράσει την πρόθεσή της να ενεργήσει ως μεσολαβητής.

Η πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς και τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η κινεζική πρόταση αναφέρει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να τηρηθεί, αν και δεν διευκρινίζει πώς θα συνέβαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που αφαιρέθηκαν από αυτήν από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου», μια επίπληξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», σημειώνεται στην πρόταση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Κίνα πατάει στο «πτώμα» της ρωσικής οικονομίας