Skip to main content

Ερντογάν: Ο πιο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας μετά τον Ατατούρκ;

epa10601915 People hold placards and shout slogans near a picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan during a May Day celebration rally in Istanbul, Turkey, 01 May 2023. International Workers' Day is an annual holiday that takes place on 01 May and celebrates workers, their rights, achievements and contributions to society. EPA/ERDEM SAHIN
EPA/ERDEM SAHIN

Είναι στην εξουσία επί 20 χρόνια και διεκδικεί τώρα ακόμη μία θητεία

Διαψεύδοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ σκληρός για να «πεθάνει» πολιτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το προβάδισμα στις κάλπες της 14ης Μαΐου έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χάνοντας οριακά τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο όλα είναι ανοιχτά, αλλά η επίδοσή του αυτή είναι αρκετή, ώστε το BBC να σχολιάζει σήμερα ότι είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πρώην διοικητής του οθωμανικού στρατού, ίδρυσε τη σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923 με βάση έναν αυστηρό κοσμικό κανόνα, ένα δύσκολο έργο για μια παραδοσιακά συντηρητική κοινωνία.

Έκτοτε, ο στρατός ανέτρεψε τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις τις οποίες θεωρούσε απειλή για την εκκοσμίκευση. Για δεκαετίες, το συντηρητικό τμήμα της χώρας, αφοσιωμένο στις ισλαμικές αξίες, ένιωθε ένα έντονο αίσθημα καταπίεσης από το κράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πήγε στη φυλακή για το ποίημα με τους μιναρέδες, άλλαξε με σταδιακά βήματα τον αυστηρό κοσμικό χαρακτήρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003. Και έχει κερδίσει κάτι σαν άνευ όρων υποστήριξη από τα συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας.

Καθώς ενίσχυε τη θέση του, επέβαλε περισσότερους θρησκευτικούς νόμους και παρείχε στον εαυτό του μεγαλύτερη εξουσία.

Αρχικά ήταν πρωθυπουργός, στη συνέχεια έγινε πρόεδρος το 2014, ενώ το 2016 αντιδρώντας σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα αύξησε δραματικά τις εξουσίες του.

«Μετά από 20 χρόνια στην κεφαλή του έθνους, ορισμένοι τον αποκαλούν ως τον πιο ισχυρό ηγέτη της Τουρκίας μετά τον Ατατούρκ».