Skip to main content

«Αν τους σκοτώσετε, πάνε οι πραγματιστές»: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι το Ισραήλ ίσως προσπαθήσει να δολοφονήσει τους βασικούς διαπραγματευτές

URS FLUEELER/Pool via REUTERS

Τι αναφέρουν δημοσιεύματα δημοσιεύματα των New York Times και της Washington Post

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

 Άλλη μία διαφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ φέρνουν στο φως της δημοσιότητας αμερικανικά μέσα, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον ανησυχούσε για τη ζωή των βασικών διαπραγματευτών του Ιράν φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να προειδοποιήσει την Τεχεράνη.

Πιο αναλυτικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι το Ισραήλ ενδεχομένως σχεδίαζε να δολοφονήσει τους κορυφαίους διαπραγματευτές του Ιράν την ώρα που η Ουάσιγκτον διεξήγαγε ευαίσθητες συνομιλίες με την Τεχεράνη την άνοιξη για την επίτευξη μιας προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας, ανέφεραν δημοσιεύματα των New York Times και της Washington Post που επικαλούνται νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η δολοφονία ανώτερων Ιρανών ηγετών αποτελούσε μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου. Ωστόσο, οι ανησυχίες των Αμερικανών σχετικά με τη στοχοποίηση δύο συγκεκριμένων αξιωματούχων, του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, και του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο.

Η αντίθεση της Ουάσιγκτον στην εξόντωση των Αραγτσί και Γκαλιμπάφ ήταν τόσο έντονη, ώστε προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση: να ζητήσει από διαμεσολαβητές να προειδοποιήσουν το Ιράν για τα σχέδια δολοφονίας που κατέστρωνε το Ισραήλ.

«Αν σκοτώσετε αυτούς τους ανθρώπους, σκοτώνετε τους πραγματιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ήδη από τον Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διπλωματικές ζυμώσεις για τον τερματισμό του πολέμου, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει από τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να σταματήσουν να εξοντώνουν την πολιτική ηγεσία του Ιράν.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι Αμερικανοί θεώρησαν αναγκαίο να προχωρήσουν σε ένα επιπλέον βήμα και να προειδοποιήσουν το Ιράν ότι οι κορυφαίοι διαπραγματευτές του ενδέχεται να εξοντωθούν, είναι ενδεικτικό της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ καθώς και της περιορισμένης επιρροής που ασκεί πλέον η Ουάσιγκτον στην ισραηλινή κυβέρνηση, επισημαίνουν αναλυτές.

«Αυτό καταδεικνύει την απόκλιση στους πολεμικούς στόχους μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και τη θεμελιώδη αποφασιστικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να υπονομεύσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν οι ΗΠΑ», σχολίασε ο Aaron David Miller, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εξόντωση Λαριτζανί

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ εξόντωσε δεκάδες ηγέτες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ ο αμερικανικός στρατός επικεντρώθηκε στην αποδυνάμωση των ναυτικών και πυραυλικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αρχικά, οι δύο σύμμαχοι είχαν κοινό στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, ωστόσο γρήγορα άρχισαν να αποκλίνουν οι επιδιώξεις τους καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το στρατιωτικό και θρησκευτικό κατεστημένο της Τεχεράνης θα διατηρούσε τον έλεγχο της εξουσίας.

Η απόσταση μεταξύ τους άρχισε να μεγαλώνει και άλλο με την δολοφονία του κορυφαίου αξιωματούχου εθνικής ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, στα μέσα Μαρτίου.

«Το σημείο καμπής δεν ήταν η δολοφονία του ανώτατου ηγέτη, αλλά η δολοφονία του Λαριτζανί», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος στην WP. «Οι ΗΠΑ αναζητούσαν έναν Ιρανό αξιωματούχο με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεννοηθούν, και ξαφνικά εκείνος χάθηκε».

Οι Ιρανοί ζήτησαν εγγυήσεις από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους NYT, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Ιράν έχει λάβει προληπτικά μέτρα με στόχο να καταστήσει δυσκολότερο για το Ισραήλ να πλήξει ανώτατα στελέχη.

Τον Απρίλιο, ο Γκαλιμπάφ επρόκειτο να ταξιδέψει στο Ισλαμαμπάντ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς. Ωστόσο, οι Ιρανοί ανησυχούσαν ότι το Ισραήλ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να δολοφονήσει τον ίδιο ή τον Αραγκτσί, προκειμένου να υπονομεύσει τις συνομιλίες

Οι Ιρανοί ζήτησαν εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω μεσαζόντων από το Πακιστάν και το Κατάρ, ότι το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιούσε καμία μυστική επιχείρηση εναντίον της ιρανικής αντιπροσωπείας.

Έτσι, πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη συνόδευσαν τα ιρανικά αεροπλάνα που μετέφεραν αντιπροσωπεία με πάνω από 70 Ιρανούς από τα σύνορα του Ιράν μέχρι το Ισλαμαμπάντ και πάλι πίσω, όταν ολοκληρώθηκε η σύνοδος.

Ωστόσο, κατά την επιστροφή στην Τεχεράνη, προέκυψε μια απειλή από το Ισραήλ. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ενημέρωσαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Γκαλιμπάφ πίσω στην Τεχεράνη ότι είχαν λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ σχεδίαζε να επιτεθεί στο αεροσκάφος και ότι δύο ισραηλινά μαχητικά είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο του Ιράν από τα δυτικά σύνορά του, κοντά στο Ιράκ.

Ο Μαχντί Μοχαμάντι, ανώτερος σύμβουλος του Γκαλιμπάφ, ο οποίος τον συνόδευσε στο Ισλαμαμπάντ, επιβεβαίωσε αυτή το περιστατικό σε αναφορά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Μασχάντ, το πλησιέστερο αεροδρόμιο του Ιράν προς τα σύνορα με το Πακιστάν, και η ιρανική αντιπροσωπεία ταξίδεψε περίπου οκτώ ώρες οδικώς για να επιστρέψει στην Τεχεράνη.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.