Skip to main content

Ναβάλνι: Πάσχει από «μυστηριώδη ασθένεια» – Εκπρόσωπός του μιλά για δηλητηρίαση

«Κρατείται σε κελί τιμωρίας, με οξύ πόνο, χωρίς ιατρική βοήθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις.

Από μια «μυστηριώδη πάθηση» πάσχει ο πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Ρωσίας, με εκπρόσωπό του να εκτιμά ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός δηλητηρίου βραδείας δράσης, καθώς το σωματικό του βάρος μειώθηκε κατά 8 κιλά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο κλήθηκε ασθενοφόρο στη φυλακή ύψιστης ασφαλείας IK-6 στο Μελέκοβο, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, όπου κρατείται ο Ναβάλνι. Η ίδια μίλησε για αδιευκρίνιστου τύπου στομαχική ενόχληση, σημειώνοντας ότι οι γιατροί της φυλακής είχαν στο παρελθόν χορηγήσει ενέσιμο σκεύασμα, το οποίο αρνήθηκαν να ταυτοποιήσουν.

«Δεν αποκλείουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάζεται με αργό ρυθμό, δολοφονείται με αργό ρυθμό προκειμένου αυτό να συγκεντρώσει λιγότερη προσοχή», ανέφερε η Γιάρμις σε ανάρτησή της στο Twitter. «Κρατείται σε κελί τιμωρίας, με οξύ πόνο, χωρίς ιατρική βοήθεια», δήλωσε.

Η Γιάρμις σημείωσε ότι ο Ναβάλνι υπέφερε από αντίστοιχο στομαχικό πόνο τον Ιανουάριο αφού του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση ιού και ότι και πάλι είχε χάσει πολύ βάρος.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Ναβάλνι μπορεί να δηλητηριάζεται με αργούς ρυθμούς, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του και ότι είναι θέμα της ομοσπονδιακής σωφρονιστικής υπηρεσίας.

Η σωφρονιστική υπηρεσία, η οποία στο παρελθόν έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι υπάλληλοί της έχουν κακομεταχειριστεί τον Νοβάλνι και έχει δηλώσει ότι ανέκαθεν του προσφερόταν ιατρική βοήθεια όταν ήταν ανάγκη, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ανησυχεί πολύ για την επιδείνωση της υγείας του Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει συνολικές ποινές κάθειρξης 11,5 ετών για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από Reuters