Skip to main content

Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα με τα οποία απειλεί ο Πούτιν

Η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιό της 1.000 έως 2.000 κεφαλές - 10 φορές περισσότερες από την Ουάσιγκτον - για μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αναφέρει  έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) 

Ακαδημαϊκοί και διαπραγματευτές για τον έλεγχο των όπλων έχουν περάσει χρόνια διαφωνώντας για το πώς να ορίσουν τα τακτικά πυρηνικά όπλα  (TNW), τα οποία ο Πούτιν απειλεί να μεταφέρει στην Λευκορωσία. 

Παρότι δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο ορισμό, μπορούν να περιγραφούν ως  πυρηνικά όπλα «χαμηλής απόδοσης» που προορίζονται να να χρησιμοποιηθούν σε πεδία μάχης και όχι εναντίον πόλεων, για παράδειγμα.

Ωστόσο προκαλούν ραδιενεργές εκρήξεις και άλλα θανατηφόρα αποτελέσματα, πέρα από την ζημιά που προκαλεί η ίδια η έκρηξη.

Οι κεφαλές μπορούν να εκτοξευθούν μέσω πυραύλων, τορπιλών και βομβών βαρύτητας από ναυτικές, αεροπορικές ή χερσαίες δυνάμεις, ακόμη και να μεταφερθούν οδικώς σε μια περιοχή και να πυροδοτηθούν επιτόπου.

Ποιος φοβάται τα πυρηνικά του Πούτιν; Η στάση ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΗΠΑ

Οταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ρωσία είχε περίπου 22.000 TNW ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περίπου 11.500.

Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μη διάδοσης, υποτίθεται ότι έχουν αποσυναρμολογηθεί ή βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής προς αποσυναρμολόγηση.

Η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιό της 1.000 έως 2.000 κεφαλές – 10 φορές περισσότερες από την Ουάσιγκτον – για μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αναφέρει  έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Λευκορωσία δεν θα παραβιάζει τις συμφωνίες μη διάδοσης, σύμφωνα με την οποία  καμία πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα ή τεχνολογία σε μια μη πυρηνική δύναμη, αλλά επιτρέπει την ανάπτυξη των όπλων εκτός των συνόρων της υπό τον έλεγχό της – όπως συμβαίνει και με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr