Skip to main content

Κρεμλίνο: Τεταμένη η κατάσταση στην Υπερδνειστερία- Ανησυχούμε

Η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι θα θεωρήσει οποιεσδήποτε ενέργειες απειλούν τις ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στη Μολδαβία. Μάλιστα υποστήριξε ότι η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκαλούν προβλήματα στην περιοχή.

Στο μεταξύ η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι θα θεωρήσει οποιεσδήποτε ενέργειες απειλούν τις ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, προειδοποίηση που ήρθε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στη Μολδαβία για ρωσική επίθεση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας και να αναμείξει την Υπερδνειστερία στον πόλεμό της.

Από την άλλη, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετά από επιχείρηση- προβοκάτσια της «ψευδούς σημαίας».

Απαντώντας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η Ουκρανία θέλει να καταλάβει την περιοχή, ενώ η Μολδαβία είπε ότι δεν υπάρχει αλήθεια στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Παράλληλα, με διάταγμα στις 21 Φεβρουαρίου ανακλήθηκε προηγούμενο διάταγμα (που είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2012), σχετικά με τη θέση της Ρωσίας για την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακάλεσε τις προηγούμενος εντολές του προς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, να τηρήσει σθεναρά τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών —που απαιτούν την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών στη βάση της ισότητας, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας— και τη δέσμευση της Ρωσίας να αναζητήσει ενεργά τρόπους επίλυσης του ζητήματος της Υπερδνειστερίας στη βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας.

«Φυσικά, η κατάσταση στην Υπερδνειστερία είναι το αντικείμενο της στενότερης προσοχής μας και ένας λόγος για να ανησυχούμε», ανέφερε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η κατάσταση είναι τεταμένη, και προκαλείται απ’ έξω». «Αλλά γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοί μας στο ουκρανικό καθεστώς, το καθεστώς του Κιέβου, καθώς και εκείνοι στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι ικανοί για διάφορους τύπους προκλήσεων», πρόσθεσε.

Ο ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, είχε νωρίτερα περιγράψει την κατάσταση στην περιοχή ως τεταμένη, αλλά προέτρεψε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος λέγοντας ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν αμέσως σε περίπτωση που προκύψει κίνδυνος.

Διαβάστε ακόμα:

Υπερδνειστερία: Πώς θα μπορούσε να γίνει ο πολιορκητικός κριός της Ρωσίας

naftemporiki.gr